Här är vaccineringen klar – har klarat sig utan smitta

Ydre är nu klara med vaccinationen av brukare på särskilt boende. De har inte haft någon smittspridning på Solängen under hela pandemin.

Andra dosen är tagen. Det firade Signe Wixe med bubbel på Solängen.

Andra dosen är tagen. Det firade Signe Wixe med bubbel på Solängen.

Foto: Privat

Ydre2021-02-11 12:30

På onsdagen firades det på Solängen. Nu har alla boende fått sin andra dos vaccin och de ska nu vara skyddade mot co. Camilla Tjäder, socialchef i Ydre kommun, är väldigt glad att de är klara.

Kommunen har nämligen lyckats att hålla smittan borta från boendet helt. 

– Vi har haft det, under omständigheterna, ganska bra i Ydre. Vi har inte haft någon smitta bland våra boende på särskilt boende. Ingen smittspridning alls på vanliga avdelningar där. Så det är vi jätteglada och nöjda med, säger Camilla Tjäder. 

Dagen till ära bjöds det på snittar och bubbel, för att markera milstolpen. Men hon påpekar att det var ett coronasäkert firande. Alla höll sig på sina vanliga avdelningar.

undefined
Inga-Lill Gustafsson och Inger Edward firade vaccineringen på ett coronasäkert sätt.

– Vi lättar inte på några restriktioner, utan vi följer smittskyddsrekommendationerna. Det är fortfarande munskydd på så fort man stiger innanför dörrarna på äldreboendet och så fort man stiger innanför dörrarna i hemtjänsten. Vi kommer att fortsätta följa rutinerna ända tills det kommer andra direktiv. 

Camilla tror att det finns flera anledningar till att de har lyckats hålla smittan borta från boendet. Dels tror hon att det har varit en fördel att vara en liten kommun under pandemin.

– Vi har nära kontakt. Det är lätt att förmedla ut nya rutiner. Vi har korta vägar mellan beslut och personal. 

De allra flesta av Ydres äldre som är inlagda på sjukhus är inlagda mot Region Jönköping berättar Camilla. I Jönköping har man testat alla brukare innan de har kommit hem. Det tror hon kan vara en del i varför de lyckats hålla smittan borta från boendena.

– De provtogs innan de skickades hem. Ibland har vi fått hem personer som vi vetat om har varit smittade. Då har vi kunnat landa dem på vår kortavdelning för smittade tills faran är över. Det tror jag är en bidragande orsak till framgången också. 

En utmaning för Ydre som liten kommun under pandemin har varit att tillsätta rätt specialiserad personal. Under en period hade de till exempel svårt att rekrytera en medicinskt ansvarig sjuksköterska. 

Annars är det just personalen som Camilla Tjäder vill lyfta fram.

– Personalen har jobbat väldigt bra och varit jätteduktiga. Vi gjorde överanställningar, vilket har gjort att vi har haft egen fast personal som har täckt upp vid sjukfrånvaro. Man har tillämpat rutinerna och rekommendationerna på ett alldeles föredömligt sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!