Fick ansvar för Itsamutträdet – nu lämnar hon uppdraget

Det blev inte ens ett år som Kinda kommuns IT-strateg. I april lämnar Emina Kalkan sitt uppdrag – ett uppdrag som till stor del har kretsat kring utträdet ur Itsam.

Kinda kommuns IT-strateg Emina Kalkan lämnar sitt uppdrag efter bara åtta månader på jobbet.

Kinda kommuns IT-strateg Emina Kalkan lämnar sitt uppdrag efter bara åtta månader på jobbet.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2021-03-23 11:59

"Jag förstår att tajmingen kanske inte är den bästa", säger hon när vi ses för en intervju. I augusti 2020 tillträdde hon sin tjänst på Kinda kommun. Den 16:e april i år gör hon sin sista arbetsdag. Anledningen är att hon har fått ett erbjudande om en ny anställning, den här gången som affärsutvecklare hos företaget Lundbergs Fastigheter.

– Det är inte så att jag vill lämna något utan ibland erbjuds man oväntade val och jag har valt att kasta mig ut i något nytt. Det känns som en "once in a lifetime"-chans, sedan är det synd att resan med Kinda precis har börjat, förklarar Kalkan.

– Sedan har jag givetvis upplevt utmaningar kopplade till rollen, situationer där jag har känt en frustration och maktlöshet över att vi inte kan styra helt och hållet över vår egen IT-drift, men det är inte det som är anledningen, fortsätter hon.

undefined
Just nu är det villkoren för Kindas utträde som ska tas fram och klubbas av samtliga medlemskommuner.

En "situation", som hon menar har präglats av maktlöshet, är Itsams val att byta samarbetsplattform.

– Samtliga kommuner ska, den 26:e april, gå från Microsofts plattform till Googles motsvarighet. Det är en stor förändring mitt i en pandemi och vi Kinda vill ha längre tid på oss att förankra förändringen i organisationen och ta reda på hur våra verksamheter kommer att påverkas. Samtidigt är det ett majoritetsbeslut i direktionen som styr.

Tror du att Kindas utträde ur Itsam kommer att gå i lås?

– Ja, jag är övertygad om att det är rätt väg att gå, att producera sin egen IT-drift. När Itsam grundades 2009 var det ett bra alternativ. Idag finns det bättre och mer kostnadseffektiva lösningar för IT-drift och det viktigaste, lösningar där vi får möjlighet att anpassa leveransen efter våra behov.

undefined
"En förlust". Så beskriver kommunchef Sergei Sorokin Kalkans val att lämna kommunen.

Kommunchef Sergei Sorokin berättar att kommunen, till att börja med, återigen kommer att gå igenom de kandidater som visade intresse i samband med Kalkans anställning. Som ett andra steg kan en fullskalig rekryteringsprocess bli aktuell.

– Det kan även hända att vi behöver hitta en tillfällig lösning, förklarar han.

Förutom utträdet menar Sorokin att Kalkan bidragit till Kindas digitaliseringsprocess.

– Under kort tid har hon lämnat ett stort avtryck och fått oss att tro på våra visioner för IT-verksamheten, och det är nästan mer värt än utträdesprocessen. Givetvis är det här en förlust och ingenting som vi hade önskat oss men samtidigt har jag full förståelse för hennes beslut, säger Sorokin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!