De vill satsa på heltidstjänster och svenskakrav

Socialdemokraterna i Ydre och fackförbundet Kommunal vill satsa på personal inom välfärden. Satsningen innefattar fler heltidstjänster, delade turer och språkkunskap.

Anna-Lena Svensson (S) vill se satsningar för personalen inom äldreomsorgen i Ydre kommun.

Anna-Lena Svensson (S) vill se satsningar för personalen inom äldreomsorgen i Ydre kommun.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / Max Elofsson

Ydre2021-04-30 09:39

Ydre socialdemokrater och fackförbundet Kommunals satsning berör främst vårdpersonal inom äldreomsorgen. Den första punkten som parterna redovisar är att göra heltidstjänster till norm.

– Vårt mål är att man ska kunna jobba heltid inom Ydre kommun. Det handlar både om trygghet och försörjning och att kommunen ska vara en attraktiv arbetsplats, säger Anna-Lena Svensson (S), vice ordförande hos Ydre socialdemokrater.

Socialdemokraterna samstyr kommunfullmäktige i kommunen med Moderaterna och Centerpartiet. Det största partiet utanför koalitionen är Sverigedemokraterna.

– Om kommunen inte har behov av heltidspersonal så ska de inte anställa så många på heltid, säger Claes Norrby (SD), kommunfullmäktigeledamot.

Nästa punkt i satsningen är att avskaffa delade turer inom äldrevården – där en person kan jobba på morgonen, ha obetald rast i flera timmar och ta ett kvällspass samma dag.

– Man är upplåst från morgon till kväll, det hade blivit ramaskri om man föreslagit det för andra yrkesgrupper, säger Anna-Lena Svensson (S).

Claes Norrby (SD) håller med om att det finns problem med delade turer men anser också att frågan är tudelad.

– Det går väl oftast att lösa med extra betalt men å andra sidan vill ju folk gärna jobba ett tag och sen vara lediga. Sen kanske det inte är rimligt att ha full personalstyrka mellan rusningstimmarna, säger han.

Ydre socialdemokrater och Kommunal vill även att svenska språket ska vara obligatoriskt för samtliga anställningsformer inom äldreomsorgen. I skrivelsen står att alla ska kunna prata, lyssna, läsa, skriva och förstå svenska. 

– Vi ser det som en trygghet för brukarna att kunna kommunicera med personalen. Det riskerar även att bli extra arbete för den befintliga personalen om de behöver lära ut språket som behövs till vikarier, säger Anna-Lena Svensson (S).

Ser ni någon problematik med förslaget?

– Vi vill såklart ha in människor från olika bakgrunder och det kommer även in äldre människor som pratar andra språk, då är det viktigt med flerspråkskompetens.

Claes Norrby (SD) menar att han håller med Ydre socialdemokrater och Kommunal i förslaget.

– Det är väl ungefär vad vi i SD tycker också, så det tycker jag är rimligt. Om man kommer hem till gamla människor så måste man ju kunna kommunicera, säger han.

Vi har sökt Kommunal Öst Sektion Syds representant Ann-Sofie Fridlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!