Olles grillkåta är populär under pandemin

Varje fredag, lördag och söndag ända till septembers utgång, kan man boka bord i grillkåtan med mat från gården.

Kalvefalls egenproducerade grillkol öses upp till gästerna av Olle Forsell. Här är det Kerstin Hildebrand, med sambon Bengt och sonen Kalle med familj som ska få grilla.

Kalvefalls egenproducerade grillkol öses upp till gästerna av Olle Forsell. Här är det Kerstin Hildebrand, med sambon Bengt och sonen Kalle med familj som ska få grilla.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2021-07-20 08:00

Det har varit kämpigt inom restaurangbranschen under pandemin. Även Kalvefall fick en hård smäll när alla julbord avbokades. Bara två företag valde att ge sina anställda lådor med julmat därifrån istället.

– Ja, det var Träuliit och Peter Sterne på Solviken. Vi är så tacksamma för vad de gjorde då. Frysarna var fulla med mat så något var vi tvungna att göra. Vi körde till och med matlådor till Stockholm, berättar han.

– Det här med grillkåtan hade vi tänkt ut innan egentligen. Men det har blivit det enda som fungerat under pandemin, berättar Olle Forsell.

Kalle Hildebrand är här för tredje gången i år, men med nytt sällskap var gång. Denna gång har han med sig mamma Kerstin med sambon Bengt.

– Det här är toppen. Först hälsar man på grisen och sen grillar vi. Jag kan varmt rekommendera det.

 Kerstin Hildebrand instämmer:

 – Det är fantastiskt och inspirerande.

Hur går det till?

– Man får ut ett fat med produkter från säsongen, en egen grill vid eget bord på Coronaavstånd, med egen grillkol från gården. Sedan grillar var och en för sig. Allt kött och chark är från egna djur, med egna emulsionskorvar utan tillsatser. Rent hantverk rakt igenom, berättar Olle.

Den här kvällen har kocken Robin gjort ett ramslökssmör som lyser grönt, upplagt som queneller eller ägg på ett fat för varje bord. Här finns en aioli gjord på ägg från gården, en senap som är toppad med silvergransskott och en sallad med små blommor i. Till detta får gästerna en bakad potatishalva fylld med rökt fläsk och västerbottenost.

Här finns grillspett med tomat, grillost och Ydrechampinjoner och hembakt bröd.

Den som vill kan satsa på take-awaypåsar istället. Eller ge ett presentkort.

– Jag måste få lyfta fram något fantastiskt. Jag blev uppringd av företaget Ydregrinden som ville ge sina 40 anställda en semesterpresent som skulle gynna bygden. De köpte presentkort för två, till allihop. Gissa om det hjälper en hårt drabbad bransch i dessa tider, säger en mycket tacksam Olle.

Han önskar att fler kunde tänka likadant. Att gynna det lokala. Olle berättar om hur han tagit massvis med grupper runt i bygden, som varit boendes hos honom för turridning, för att de ska spendera sina pengar i Ydre.

– De har köpt massor av lokal ost tillexempel. Men man skulle ju önska att fler lokala företag ville besöka oss tillbaka, för en kopp kaffe om inte annat. Vi borde gynna varandra mer här.

I kooperativet på Kalvefall odlas det mängder av grönsaker som används bland annat till grillkvällarna i kåtan.
I kooperativet på Kalvefall odlas det mängder av grönsaker som används bland annat till grillkvällarna i kåtan.
Karta: Kalvefalls
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om