Oron inför Kindas utträde: "Genererar stora kostnader"

En extern utredning slår nu fast hur Kindas utträde ur Itsam kan gå till. "Det kommer att generera stora kostnader", konstaterar förbundsdirektionens Annicki Oscarsson (KD).

Britt-Marie Johansson (S) och Annicki Oscarsson (KD), från Itsams förbundsdirektion, oroas för att Kindas utträde kommer att innebära stora kostnader.

Britt-Marie Johansson (S) och Annicki Oscarsson (KD), från Itsams förbundsdirektion, oroas för att Kindas utträde kommer att innebära stora kostnader.

Foto: Dennis Petersson/Sune Johansson/Nathalie Wahlbeck

Kinda kommun2021-02-25 14:35

Det var i mitten av december 2020 som Kindas kommunfullmäktige, efter många turer de senaste åren, beslutade om att lämna kommunalförbundet – ett förbund som de var med och grundade för tolv år sedan. Samtidigt innebar beslutet i praktiken ingen formell utträdesansökan, utan den ska lämnas in skriftligen först när Itsam och Kinda har kommit överens om utträdets villkor. För att möjliggöra ett sånt utträdesavtal har rådgivningsföretaget PWC, i uppdrag av förbundsdirektionen, utrett förutsättningarna och vad som krävs för ett utträde. Så här kommenterar Kindas kommunalråd Christer Segerstéen (M) resultatet som nu är ute på remiss hos medlemskommunerna:

– Vi hade förväntat oss att man skulle ta fram ett avtalsförslag om utträde men här radar man bara upp ett antal frågeställningar, vad som behöver göras och vad vi ska tänka på. Därför är vi inte framme där vi hade hoppats att vara vid det här läget utan vi måste jobba vidare innan vi kan nå en överenskommelse.

– Det är ett tryck från de andra medlemskommunerna om att vi ska komma med vår slutliga ansökan. För det behöver vi detaljer och tydlighet. Vi vill inte hamna i en situation där alla kostnader läggs på oss, fortsätter han.

undefined
Kindas kommunalråd Christer Segerstéen (M) är besviken över PWC:s utredning och kräver nu tydligare och mer detaljerade besked om utträdets villkor.

Direktionens ordförande Britt-Marie Johansson (S), och den tidigare ordföranden Annicki Oscarsson (KD), menar i sin tur att utredningen aldrig var menad att mynna ut i ett avtal. Deras bild av läget skiljer sig från Kindas.

– Tanken var att vi skulle utreda vad som fodras för att vi ska kunna göra ett utträde bra och smidigt för alla kommuner. Vi vill göra det här så smärtfritt som möjligt, förklarar Johansson innan Oscarsson fortsätter:

– Den här utredningen visar nu det som vi hela tiden har anat – att det kommer att krävas ett stort arbete som också kommer att generera stora kostnader. Det finns en oerhörd komplexitet i de här frågorna.

undefined
Itsam består av Kinda, Vimmerby, Åtvidaberg, Ödeshög, Ydre och Boxholms kommuner.

Enligt Segerstéen är nästa steg i processen att Itsam färdigställer ett förslag på utträdesavtal. Johansson och Oscarsson är inte lika säkra på den saken.

– Vid direktionsmötet i april kommer utredningen och kommunernas remissvar upp och då får vi komma fram till hur vi ska gå vidare. Hur mycket arbete ska och kan egentligen göras innan Kinda lämnar en slutlig utträdesansökan? Det måste vi medlemskommuner tillsammans ta ställning till, konstaterar de.

Karta: Kommunalförbundet Itsam, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!