Så mycket höjs hyrorna i kommunen

Hyrorna höjs med 1,3 procent hos Ydrebostäder AB medan elen höjs med 2,5 procent. De nya hyrorna börjar gälla 1 april 2021.

Pär Hellman tog över som VD för Ydrebostäder AB i höstas.

Pär Hellman tog över som VD för Ydrebostäder AB i höstas.

Foto: Fotogenica i Norrköping/Rebecca Carlsson

Fastighetsaffärer2021-03-23 11:58

Det blir 1,3 procent ökning av hyran för bostäder inom Ydrebostäder AB. Höjningen förhandlades fram mellan Ydrebostäder AB och Hyresgästföreningen. Så om man har en hyra på 5 000 kronor blir ökningen 65 kronor.

– Det blev 1,3 procent och det gäller all hyra förutom elen, den blev 2,5 procent. Så det blev en plus/minus noll-affär för oss då den fasta kostnaden också ökade, säger Pär Hellman, som tog över VD-posten hos Ydrebostäder i höstas.

Vad beror höjningen på?

– Det var ingen stor höjning men vi hade inga taxahöjningar för vatten och värme, så det som hyreshöjningen ska täcka är kostnadsökningar och löneökningar som var på två procent.

Har corona påverkat hyran?

– Nej, inte nämnvärt.

Ydrebostäder AB kom till hyresförhandlingen med en yrkad hyreshöjning på 2,85 procent medan Hyresgästföreningen föreslog 1 procent.

– De hade gått ut med 2,85 procent som de yrkade på. Egentligen var det väl inte några stora beräkningar bakom den siffran utan de hade tittat tillbaka lite på vad de brukade yrkade. De behöver ju pengarna men samtidigt kommer inte en hyreshöjning att rädda dom ekonomiskt. Annars gick det bra, säger Talin Mousa, ansvarig förhandlare på Hyresgästföreningen. 

Och 1,3 procent, är ni nöjda med det?

– Förhandlingarna gick bra och jag känner mig trygg i den överenskommelsen. Och 2,5 procent för elen är inte så mycket. Förra året var det en höjning på 7 procent då kostnaden inte hade förhandlats om på länge, säger Talin Mousa.

Karta: Ydre Kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!