Simskola i Ydrefors – för första gången på över 20 år

Vid strandkanten hos Ydrefors café och camping samlades barn för att skaffa sig simvana. För första gången på över 20 år är simskolan tillbaka.

"Kula, strut, pinne", instuerar simlärarna Evelina Larsdotter och Ayla Pesonen.

"Kula, strut, pinne", instuerar simlärarna Evelina Larsdotter och Ayla Pesonen.

Foto: Märta Svensson

Ydre2021-07-23 15:00

– Kula, strut, pinne. Och kula, strut, pinne, instruerade simläraren Evelina Larsdotter då hon hjälpte Ingrid Öhrman att forma sina ben under vattnet i simrörelser innan eleven simmade iväg med munnen riktad mot himlen, nära ytan.

Hur länge har du kunnat simma, Ingrid?

– Jo, jag lärde mig ju faktiskt idag, svarar hon glatt och sakligt.

Efter över 20 år anordnas åter simskolan för de små och mindre. Evelina Larsdotter håller i simskolan efter utbildningshelger hos Svenska livräddningssälskapet, sponsring från Kinda-Ydre Sparbank och i samarbete med Ydrefors samhällsförening.

– Jag var simskoleassistent när jag var yngre och nu har jag barn som går i simskola på hösten, så jag tyckte att det skulle vara roligt att ha något här i sommar, säger Evelina Larsdotter.

Med som simskoleassistenter nuförtiden finns Ayla Pesonen och Noah Peleikis.

– Vi flyttade till Ydre för ett år sen från Tyskland med familjen och jag tycker väldigt mycket om att simma. Och så vill jag gärna hjälpa till, säger Noah Peleikis.

– Och jag gick i utvecklingssim förr och nu läser jag barn- och fritid, så det här passade ganska bra, säger Ayla Pesonen med ett skratt.

Efter en kvart i vattnet började barnen vada mot strandkanten för värmande lekar på land. Kvar i det 22-gradiga sjövattnet plasksimmade bara tre pojkar.

– Det är lite kallt först sen är det skönt när man har vant sig. Och det är så roligt att komma framåt, säger Joakim Rudholm, simmandes framåt.

"Är det någon som vill hoppa i?" frågar Evelina Larsdotter. Det ville Ingrid Öhrman.
"Är det någon som vill hoppa i?" frågar Evelina Larsdotter. Det ville Ingrid Öhrman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!