Smitta på högstadiet – elever och personal hemskickade

Under onsdagseftermiddagen uppdagades att en lärare på Ydreskolan smittats av covid-19. Skolan har därför beslutat att genomföra distansundervisning från torsdag till måndag – då nya besked tas.

Distansundersvisning är det som gäller för högstadiet på Ydreforsskolan (ej bilden) fram till måndag.

Distansundersvisning är det som gäller för högstadiet på Ydreforsskolan (ej bilden) fram till måndag.

Foto: Tommy Borg

Ydre2021-03-25 14:33

En lärare i högstadiet på Ydreskolan blev sjuk under måndagen, stannade hemma under tisdagen och fick besked på onsdagseftermiddagen, då alla gått hem, att hen testat positivt för covid-19.

– Så exponeringen skedde under måndagen. Därför tog vi beslut om att börja med distansundervisning på torsdagen (25 mars) för att hindra smittspridning och börja med smittspårning i ett tidigt läge, säger Sofia Ydrefors, rektor för årskurs 4-9 på Ydreskolan.

Hur många lärare har konstaterats smittade?

– Jag kan inte svara på läget exakt men det är inte många.

Och bland eleverna?

– Jag har inte fått några signaler på konstaterad smitta hos eleverna. Och jag vill passa på att säga att eleverna har varit fantastiska och tagit ansvar. Likaså föräldrar som har ställt upp och skjutsat.

Ydreskolan startade distansundervisningen på torsdagen, som tidigare har erbjudits till elever som varit hemma med sjukdom. Skolan kommer även att fortsätta erbjuda alla lektioner.

– Ingen av lärarna är så sjuk att han eller hon inte kan arbeta på distans. Så lärare med symtom stannar hemma och vissa lärare sitter här på skolan i varsina klassrum.

Även årskurs 6 finns på Ydreskolan men de eleverna har varit skilda från resten av högstadiet, menar Ydrefors. 

Hur länge fortsätter distansundervisningen?

– I första skedet kör vi torsdag, fredag och måndag. Då har det gått sju dagar sedan exponeringen. Sen får vi ta ett nytt beslut.

Karta: Ydreskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!