Ydre sämst på att panta - ridklubb tar upp kampen

Ydreborna har länge varit bland landets sämsta på att panta burkar och PET-flaskor. Hos ridklubben kan man lämna när som helst.

Klubben sorterar burkar för sig och PET-flaskor för sig. Nu vill de ha din pant också.

Klubben sorterar burkar för sig och PET-flaskor för sig. Nu vill de ha din pant också.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2021-03-18 15:47

Sverige är bäst i världen på att panta men under flera år har Ydre varit sämst i hela landet. Detta trots att pantautomaten i Österbymo är det första man passerar när man kommit innanför dörrarna till den lokala matbutiken. Centralare kan det inte bli.

49 burkar och PET-flaskor per person i snitt kom tillbaka genom automaterna i Ydre 2010. 2018 var ett rekordår för svensk pantning och då hade Ydreborna ryckt upp sig och pantat i snitt 87 stycken per person men låg i botten för Östergötland ändå. Nu tar Ridklubben upp kampen om panten.

– Nu har vi vid varje säljkampanj tagit med en påminnelse om att glöm inte panten. Det har vi aldrig haft tidigare och vi kommer marknadsföra det mer på sociala medier. Det finns massor som vi kan göra här, säger Victoria Thun Persson som är en av de engagerade föräldrarna och ansvarig för pantinsamlingen på Ydre ridklubb.

undefined
Haflingern Orion mumsar hö och hoppas att inte tandläkaren hittar något dyrt att åtgärda.

Den som inte vill panta kan istället lämna alltihop till skänks hos den lokala ridklubben. Eller droppa av en kasse bara när man ändå åker förbi.

Ydre ridklubb levererade 22 stycken säckar med pant till Returpack 2018, året därpå sjönk det något till 17 stycken. Förra året då coronapandemin tog fart hände något positivt, klubben kunde bokföra 42 säckar hos Returpack för Ydre ridklubbs räkning. 

Victoria Thun Persson berättar vidare:

– Vi får 200 kronor per säck, så det är bra pengar för oss. Vi sorterar burkar för sig och PET-flaskor för sig och lägger i säck. De försluts och märks med etiketter med vårt kundnummer på. Därefter ringer jag när det blivit ett antal säckar i boden och så kommer de och hämtar. En jättesmidig hantering.

undefined
Victoria Thun Persson är ansvarig för pantinsamlingen på Ydre ridklubb.

Ydre ridklubb har är en öppen bod utan dörr så det är lätt att bara ställa av sina pantburkar och PET-flaskor om man vill stödja föreningen.

Det har varit tuffa tider för föreningslivet sedan coronapandemin bröt ut och Ydre ridklubb är inget undantag. Inga tävlingar är planerade i dagsläget, så här säljer man nu kakor för att kunna få till tandläkarundersökning för hästarna.

– Det är jätteviktigt för hästvälfärden. Det kan finnas vassa kanter och hakar som behöver slipas av, säger Isabelle Andersson som är ridinstruktör.

2000 kronor per häst är det minsta det kostar med en munhåleundersökning, oavsett vad som behövs göras. Så alla slantar är välkomna för Ydre ridklubb. 

Ridklubben välkomnar kassar och säckar med burkar och flaskor. Bara att ställa av i boden.
Ridklubben välkomnar kassar och säckar med burkar och flaskor. Bara att ställa av i boden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!