Allt fler kvinnor väljer byggbranschen

Under 2017 ökade antalet kvinnor i byggbranschen. Pär Liffner på Västerviks Bostads AB upplever att söktrycket bland kvinnor har ökat på byggutbildningarna. "Jag tror att det är en liten förändring på gång", säger han.

13 april 2019 13:00

En sammanställning från bostadsutvecklaren Obos visar att allt fler kvinnor anställs inom byggbranschen. Under 2017 ökade antalet kvinnor i branschen med 6,3 procentenheter. Totalt var 9,6 procent av samtliga anställda kvinnor.

– Jämställdheten är en av de absolut viktigaste utmaningarna för byggbranschen att ta tag i de närmaste åren. Det är bra att branschen har påbörjat den här resan, men det är långt kvar tills vi kan vara nöjda, säger Ulrika Liiv, hållbarhetschef på Obos.

På bygg- och serviceavdelningen inom kommunala Västerviks Bostads AB arbetar idag två stycken kvinnor, båda som målare. På tekniksidan arbetar ytterligare tre kvinnor som bland annat byggnadsingenjör och arkitekt.

– Jag tror att det är en liten förändring på gång och det märker vi av. På Västerviks gymnasium så vet vi att det är tjejer på gång ut inom både el och bygg. Så det blir mer och mer vanligt, säger Pär Liffner, avdelningschef för byggverksamheten på Västerviks Bostads AB.

– Framförallt så har trycket varit högt på målerifronten, inte lika mycket inom snickeri, fortsätter han.

Västerviksföretaget Fredriks Snickeri och bygg har idag ingen kvinnlig anställd på byggsidan. Fredrik Karlsson, bolagets ägare, säger att det är svårt att få tag på kvinnliga snickare.

– Vi har haft någon som har sommarjobbat men inte mer än så. Vad jag känner till så finns det inte många kvinnliga snickare i Västervik. Jag vet att det finns kvinnor som är elektriker, målare, plåtslagare och sanerare som är jätteduktiga. Men just snickare finns det dåligt av, säger Fredrik Karlsson.

Tror du att det är tufft att vara kvinna i byggbranschen idag?

– Jag tror nog att det var tuffare förr än vad det är idag. Jag kan bara prata för mig själv men jag ser inga problem med det idag. Jargongen har blivit bättre med åren och man är mer medveten om att det inte går att bete sig hur som helst.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Filip Gustafsson

Ämnen du kan följa