Befolkningsjublet som kom av sig: "Inte så stort tapp"

I början av november firade Kinda kommun att de hade spräckt gränsen på 10 000 invånare. Nu, när 2020 summeras, har befolkningsantalet backat och jublet kommit av sig.

Rimforsa, Horn, Kisa och Björkfors. Totalt sett växte Kindas befolkning med 51 personer under 2020.

Rimforsa, Horn, Kisa och Björkfors. Totalt sett växte Kindas befolkning med 51 personer under 2020.

Foto: Dennis Petersson/Torbjörn Lindqvist/bildmontage

Kinda kommun2021-02-24 12:00

9 991 personer, så många är Kindabor just nu. Trots att kommunen tappade 13 invånare under det fjärde kvartalet förra året ökade befolkningen, totalt sett, med 51 personer under 2020. Det beror bland annat på att det var 68 fler personer som flyttade in i kommunen än som flyttade ut. Kommunchefen Sergei Sorokin kommenterar:

– Visst var det roligt att fira den psykologiskt viktiga gränsen på 10 000 invånare men vi är inte ledsna – vi ökade trots allt med 50 personer under 2020 och det är vi glada för. Det är ett bevis på kommunens attraktivitet, dels som plats men också utifrån den service och de verksamheter som bedrivs här.

undefined
Kindas kommunchef Sergei Sorokin är glad, trots att Kindas befolkning återigen är under 10 000-strecket.

Hur stor besvikelse känner ni över tappet?

– Besvikelse är kanske ett lite för starkt ord. Det hade varit roligt att bibehålla nivån men tappet var ändå inte så stort. Personligen är jag övertygad om att vi närtid återigen är förbi strecket.

Vad behöver ni göra för att befolkningen fortsatt ska växa?

– Egentligen handlar det om att fortsätta det goda arbete vi redan gör och det vi kanske kan bli bättre på är att lyfta fram och visa upp det här arbetet för omvärlden. Vi behöver vara lyhörda inför våra invånare.

Kommunchefen lyfter också fram vikten av att möjliggöra villatomter och nya boenden.

– Där har vi en utstakad plan. Visst kan man alltid önska att det ska hända mer men för oss på kommunen handlar det mycket om att hitta en balans mellan våra visioner och våra resurser, avslutar Sorokin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!