Berisha har fått fast jobb hos kommunen – utvisas ändå

Halil Berisha, som inom kort kommer utvisas från Sverige, har arbetat tillräckligt länge i den kommunala äldreomsorgen i Vimmerby för att han ska omfattas av det nya regelverk som ger honom rätt till en fast tjänst.

Halil Berisha har formellt sett en fast tjänst hos kommunen. Men eftersom hans arbetstillstånd är indraget på grund av utvisningsbeslutet kan han inte ta jobbet i omsorgen.

Halil Berisha har formellt sett en fast tjänst hos kommunen. Men eftersom hans arbetstillstånd är indraget på grund av utvisningsbeslutet kan han inte ta jobbet i omsorgen.

Foto: Jimmy Karlsson / Arkiv

Vimmerby2021-10-27 21:00

Det bekräftar Robert Lindström, chef på socialförvaltningens bemanningsenhet i Vimmerby.

– Det stämmer. Det är nya regler för beräkningen av konverteringsdagar som gäller från och med den 1 oktober och under den tid han hade arbetstillstånd har han arbetat tillräckligt för att han enligt de nya reglerna har en fast tjänst i omsorgen från och med den 1 oktober, säger Robert Lindström.

Men den tjänsten kan inte Halil Berisha tacka ja till. Hans arbetstillstånd drogs in i samband med Migrationsverkets beslut att avslå familjens senaste ansökan om uppehållstillstånd i slutet av förra året.

Att han erbjuds en fast tjänst nu påverkar sannolikt inte familjens akuta situation. Sen sonen greps och togs i förvar av gränspolisen i måndags har familjen gett upp sina förhoppningar om att få stanna i Sverige och kommer inom kort att utvisas tillsammans med sonen.

Möjligen kan anställningsavtalet öppna en väg för dem tillbaka till Sverige.

– Som jag förstår det kan han med hjälp av det vända sig till svenska ambassaden i Kosovo eller Serbien och därigenom söka om arbetstillstånd och på den grunden få rätt att återvända till Sverige igen, säger Lennart Nilsson, som hjälper familjen med en del myndighetskontakter.

Enligt Migrationsverkets hemsida kan den som har ett konkret erbjudande om arbete i Sverige, och där villkoren är i nivå med den generella svenska nivån för anställningsvillkor, beviljas arbetstillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!