Cheferna lovar att göra allt för att lösa frågan

Det har uppdagats dålig arbetsmiljö på den dagliga verksamheten Sinnesverkstan. Cheferna menar att de ska göra allt de kan för att arbetsmiljön ska bli bra.

Sinnesverkstan är en av fem dagliga verksamheter i Kinda.

Sinnesverkstan är en av fem dagliga verksamheter i Kinda.

Foto: Märta Svensson

Arbetsmiljöfrågor2021-07-22 08:00

– Som jag har förstått så har det här pågått väldigt länge. Det är inga nya problem men de aktualiseras i och med skyddsombuden vilket är i linje med vårt systematiska arbetsmiljöarbete, säger Alexander Berglund, verksamhetschef för funktionsstöd. 

Det som har kommit upp är att det är dålig luft, hög ljudvolym och trånga utrymmen.

Varför har ni inte lyssnat tidigare om ni visste om problemet? 

– Jag kan inte uttala mig om vad som har skett tidigare, säger Alexander Berglund som började jobba som verksamhetschef i februari och fortsätter: 

– Det är en komplex fråga med många parter inblandade. Det pågår en översyn av lokaler där Sinnesverkstan är prioriterad. Vi har gjort skyddsronder under våren som vi presenterar i övergripande samverkan med arbetstagarorganisationer. Nästa steg blir att följa upp arbetet. 

Vad kommer ni göra åt det? 

– Vi jobbar aktivt med att ta fram en lokalförsörjningsplan. Vi har jättestora behov av att få en förändrad lokalbild. Sinnesverkstan är prioriterade på listan och arbetet med det pågår, säger Sara Erlingsson, som är tillförordnad förvaltningschef under semesterperioder.

Cheferna trycker på att personalen gör ett bra jobb och att de verkar trivas på arbetsplatsen.

– Det tar inte bort problemen med att lokalerna inte är anpassade men personalen gör ett kanonjobb.

Vad vill ni säga till personalen som arbetar där?

– Jag tar deras frågor och åsikter på största allvar. Jag kommer göra så gott jag kan. Vi värdesätter arbetsmiljön för alla våra medarbetare. Oavsett hur mycket man vill byta måste man samarbeta med andra aktörer, säger Alexander Berglund.

På frågan om de kan garantera en förändring vågar de inte lova något. 

– Det vore dumt att ge löften. Vi garanterar att vi kommer göra allt vi kan för att lösa frågan. Det har jag stor tilltro att vi kommer göra, säger Sara Erlingsson och Alexander Berglund instämmer. 

Politikerbesök är något som har saknats i Sinnesverkstan. Nils-Gunnar Wenhov (L), ordförande för vård- och omsorgsnämnden, blir förvånad när han hör det.

– Det måste ha blivit något fel. Det måste vi besöka. Det är viktigt att vi håller kontakt med vår personal. Jag är positivt inställd att besöka verksamheten.

Nils-Gunnar Wenhov menar att många besök har ställts in under pandemin. Han hoppas att de kan mötas fysiskt i höst. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!