Comeback för sommaren i veckan

Efter regn kommer solsken heter det som bekant. Ett ordspråk som passar väl in på stora delar av Sverige nästa vecka. –Vi går långsamt mot det varmare, säger Anna Hjelmstedt, meteorolog vid SMHI.

Sommarvärmen kommer tillbaka till Sverige under nästa vecka. Arkivbild.

Sommarvärmen kommer tillbaka till Sverige under nästa vecka. Arkivbild.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Väder2020-06-06 17:50

Efter en nationaldag som regnar bort i många delar av Sverige smyger sig sommaren sakta men säkert tillbaka över landet nästa vecka. Regnområdet som hållit hov under helgen byts ut mot varmare temperaturer och flera solglimtar.

– Måndagen och tisdagen bjuder på regnskurar i allmänhet sedan tycker jag mig se ett mer högtrycksbetonat väder, säger Anna Hjelmstedt, meteorolog vid SMHI.

Den senare delen av veckan kommer att präglas av varierad molnighet, där solen framförallt kommer att titta fram under morgonen. Men det blir också högre temperaturer runt om i Sverige som kan ge anledning till att ta fram shortsen.

– Det är ju riktigt kallt i dag. På Arlanda är det bara tio grader. Vi ser redan att temperaturen går upp på söndagen, säger Anna Hjelmstedt.

I mitten av nästa vecka letar sig kvicksilvret på termometern över 20-strecket i både Svealand och Götaland medan det är något svalare i Norrland. Även blåsten mojnar över lag nästa vecka. Och trots allt så kan det bli en del regn på sina håll i den senare delen av veckan, i alla fall om man bor i Skåne, Blekinge eller på Gotland.

– Men det är viktigt att komma ihåg att vi har behövt det regnet som har varit. Vi har tidigare haft brandrisker i stora delar av landet, säger Anna Hjelmstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!