Efter corona – färre nya poliser

Polisutbildningen riskerar få många tomma platser även i höst. Inrikesminister Mikael Damberg (S) skyller på coronasmittan.

Intresset för att bli polis har ökat, men det har ändå varit svårt att fylla alla utbildningsplatser. Arkivbild.

Intresset för att bli polis har ökat, men det har ändå varit svårt att fylla alla utbildningsplatser. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Arbetsmarknad2020-06-06 11:10

– Jag är helt övertygad om att vi hade klarat målet om inte rekryteringsmyndigheten tvingats totalstoppa all verksamhet i mars, säger han.

Målet är att fylla alla platser på polisutbildningen. Men den senaste prognosen tyder på att ungefär var fjärde plats kommer att stå tom när nya polisstudenter börjar sin utbildning i höst.

– Jag tror vi kommer upp i över 700 antagna, säger Damberg.

De senaste siffrorna från rekryteringsmyndigheten visar att 641 klarat prövningen och valt att börja utbildningen i höst.

Inför innevarande vårtermin klarade 651 sökande kraven och erbjöds någon av de 1 020 utbildningsplatserna.

Är optimistisk

Damberg hade stora förhoppningar på antagningen till höstens utbildning. Orsaken är att en ny mer flexibel antagningsprocess nu är helt införd. Innan prövningarna av sökanden stoppades i mars såg för första gången antalet antagna ut att nå tusen.

I den nya antagningsprocessen kan man registrera sin ansökan när som helst under året, välja olika dagar för de olika testerna och välja utbildningsstart tre terminer framåt. Dessutom gäller numera "först till kvarn"-principen för val av studieort.

Nu tar prövningsverksamheten åter fart. Från den 8 juni kommer båda prövningskontoren att vara öppna för boende i 14 av 21 län.

Trots att många utbildningsplatser kommer att ha stått tomma under 2020 räknar Damberg med att regeringens långsiktiga mål om fler poliser kommer att nås.

– Jag är optimistisk, säger han.

Antalet utbildningsplatser har tredubblats från 300 våren 2016 till drygt tusen nu. Damberg tror att de platserna kommer att fyllas från 2021.

Når målet?

Regeringens mål innebär att antalet polisanställda ska öka med 10 000 under perioden 2016–2024, till drygt 38 000. Ungefär två tredjedelar av tillskottet ska utgöras av poliser, resten av civilanställda.

– Polismyndigheten ligger före sin egen prognos när det gäller tillväxten mot 10 000 fler anställda, säger Damberg.

Sista april i år hade, enligt regeringens siffror, antalet polisanställda ökat med 4 194 jämfört med första januari 2016. Av dem var dock bara 451 poliser, resten civilanställda.

– Det är så det måste bli när man börjar en sådan här tillväxtresa. Det tar flera år att utbilda en ny polis, säger Damberg.

Han pekar även på att fler poliser som slutat nu återrekryteras och att färre slutar än tidigare.

Intresset för att bli polis har slagit rekord de senaste åren. Inför årets vårtermin sökte 17 500 till polisutbildningen och drygt 6 500 kallades till prövning. Av dem kom knappt 3 500, varav bara 651 klarade kraven och erbjöds plats.

– Polisen möter en tuffare vardag och fler olika utmaningar i jobbet. Vi måste ha en välutbildad polis, därför vill jag inte att man sänker kraven, säger Damberg.

Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Fakta: Så gallrades poliselever ut

Totalt antal sökande vårtermin 2020: 17 500

som besvarade webbformulär: 9 438
som uppfyllde betygskrav: 6 577
som inställde sig till prövning: 3 483
godkända efter begåvningstest: 2 702
godkända efter fys/muskeltest: 2 092
godkända efter medicinsk test: 1 842
godkända efter psykologsamtal: 673
erbjöds utbildningsplats: 651

Källa: Rekryteringsmyndighetens rapport

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!