Eleverna får 36 kronor till maten de lagar hemma

Eleverna på Hultsfreds gymnasium pluggar på distans. Men mat behöver de ändå. Politikerna i kommunledningen föreslår att de ska få 36 kronor om dagen.

Eleverna på Hultsfreds gymnasium kommer att få en matpeng av kommunen. 36 kronor per elev och dag.

Eleverna på Hultsfreds gymnasium kommer att få en matpeng av kommunen. 36 kronor per elev och dag.

Foto: Carina Glenning

Hultsfred2020-12-03 11:00

36 kronor om dagen är ingen stor slant i sammanhanget. Men det blir ändå en kraftig merkostnad för kommunen.

– Det är inte meningen att det ska bli några restaurangbesök kanske, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). Mera ett bidrag så att de kan laga mat själva när de är hemma och studerar.

Anledningen till att man provar den här varianten nu, är att vårens matlådor från skolans kök inte blev den framgång man hoppats på. Även då studerade ju gymnasieeleverna och årskurs nio på Albäckskolan på distans som en följd av coronapandemin. 

– Eleverna fick ju gå dit och hämta sin matlåda, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S) och det visade sig att många inte hann med att både hämta och äta under lunchrasten.

Trots att det rör sig om en blygsam summa per elev och dag, så blir det en kraftfull kostnadsökning för kommunen.

– Maten i skolköket kostar mellan åtta och tio kronor per portion, säger Tomas Söreling. Så det här kostar betydligt mer.

Matpengen, 36 kronor om dagen, gäller för 485 elever i 20 skoldagar. Vilket gör en sammanlagt merkostnad på 258 880 kronor, enligt Söreling uträkningar.

Det finns utrymme i budgeten för att klara den här extra utgiften, konstaterar Lars Rosander, som också berättar att beslutet gäller nu fram till terminsslutet.

– Hur det blir sedan när vårterminen börjar får vi se, det beror ju på hur coronaläget utvecklar sig, säger Rosander.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!