Haftar uppges redo för eldupphör i Libyen

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi har presenterat en ny plan för att lösa konflikten i Libyen, efter samtal i Kairo med krigsherren Khalifa Haftar – vars styrkor tvingats till reträtt den senaste tiden.

Den libyske krigsherren Khalifa Haftar i samband med ett möte med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Moskva 2017.

Den libyske krigsherren Khalifa Haftar i samband med ett möte med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Moskva 2017.

Foto: Ivan Sekretarev/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-06-06 19:35

Där föreslås eldupphör med start på måndag samt bildandet av ett styrande råd som ska utses genom någon form av val. Planen uppmanar även till bredare förhandlingar i Genève i Schweiz samt att alla utländska styrkor ska lämna Libyen, enligt al-Sisi.

Landet har inte haft något stabilt styre sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades och dödades av Nato-stödda rebeller 2011. Under mer än fem år har rivaliserande parlament och regeringar med bas i östra och västra Libyen stridit om makten.

President al-Sisis initiativ kommer sedan Haftars LNA-styrkor tvingats till reträtt efter en 14 månader lång offensiv för att försöka ta kontroll över huvudstaden Tripoli. Reträtten innebär att Libyens internationellt erkända regering (GNA) fått kontroll över ett större territorium.

Haftar och hans allierade kontrollerar dock fortfarande östra Libyen, betydande delar i söder samt de flesta av landets oljefält. Bland andra Egypten, Förenade arabemiraten och Ryssland stödjer Haftar. Men styrkeförhållandena har skiftat under de senaste månaderna då turkisk militär backat upp GNA.

Det är oklart hur betydelsefullt ett initiativ från Egypten och Haftars sida kan bli, då Haftar är en djupt splittrande figur i Libyen.

Fakta: Kaos i Libyen sedan 2011

Libyen styrdes under fyra decennier av diktatorn Muammar Gaddafi. Men demonstrationer i grannländerna Tunisien och Egypten under början av 2011 utlöste en väpnad revolt. Gaddafi störtades och gav sig på flykt. Den 20 oktober samma år fångades han och dödades under kaotiska omständigheter i hemstaden Sirte.

En övergångsregering bildades, men striderna fortsatte och sedan dess har ingen lyckats ta kontroll över hela landet.

2014 skedde en splittring, när general Khalifa Haftar bröt med styret i Tripoli och etablerade ett rivaliserande maktcentrum i Tobruk i östra Libyen. Där finns ett alternativt parlament, ett alternativt oljebolag och en alternativ centralbank.

FN och många västmakter stödjer Tripoliregeringen, som kallas GNA och leds av Fayez al-Sarraj. Men även Tobrukregeringen har stöd av flera viktiga aktörer, exempelvis grannlandet Egypten samt Ryssland, som anser att Haftars hårdhandskar är en bättre garant mot extrem islamism.

För EU:s tungviktare Frankrike och Tyskland är Libyen ett avgörande gränsland för migrantströmmarna till EU. Laglösheten där har lockat flyktingsmugglare, som etablerat olagliga och livsfarliga rutter för migranter från många andra afrikanska och asiatiska länder. Italien har tidigare nått uppgörelser med libyska ledare om att kontrollera migranttrafiken, men de har fallit på att ingen har full kontroll över Libyens territorium.

Källa: Landguiden/UI med flera

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!