Har besiktat sin sista bil – efter 33 år på jobbet

Under fredagen gjorde Lars "Lasse Daff" Johansson sin sista dag på Opus bilprovning i Kisa efter 33 år. Nu väntar pension men han kommer säkerligen fortsätta att sticka ner huvudet i motorhuvar.

Lars Johansson undersöker bilens underrede.

Lars Johansson undersöker bilens underrede.

Foto: Fredrik Palmqvist

Kisa2021-07-19 14:00

– Det känns mycket bra att sluta nu. Jag har jobbat i 47 år så jag känner mig nöjd, säger Lars Johansson.

När Lars var 17 år startade han karriären som montör på Saab. Därefter blev det arbete på bilprovning i Eksjö i två år, följt av bilprovning i Linköping. De senaste 33 åren har han sedan spenderat här på provningen i Kisa.

– Han har nog besiktat en 200 bilar åt oss under åren, säger Sivert Jonsson, som har drivit Kinda busstrafik i Björkfors, sedan han överräckt blommor och tårta till Lars.

Hur många besiktar ni på en dag, Lars?

– Gör vi 22 bilar så är det en bra dag härnere, svarar han.

Har du koll på hur många du har besiktat totalt under alla åren?

– 1996 infördes data inom bilprovningen så man kan faktiskt se hur många bilar man har besiktat, men jag vill inte veta, säger Lars med ett skratt.

De finaste bilarna han besiktat är gamla amerikanare, eller "jättefina skepp med V8-motorer", som han säger. Även en och annan sportbil har körts ett extra säkerhetsvarv runt lokalen. Smeknamnet "Lasse Daff" fick han under sin folkrace-period då han ägde en Daff-bil. Och intresset för varma motorer lär inte svalna efter pensionen.

– Min besiktningslicens går ut dagen efter min 65-årsdag, så jag får inte besikta andras bilar längre. Men jag har egna, och motorcyklar och båt och ett hus med tre våningar. Så det finns att syssla med även efter pensionering (skratt).

Bilen som SivertJonsson kom in med bilen som klarade besiktningen.
Bilen som SivertJonsson kom in med bilen som klarade besiktningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!