Äldsta företaget siktar mot framtiden

Företaget har siktet inställt på framtiden. På några år har 35 miljoner kronor investerats i nya maskiner och sedan i våras har fyra personer nyanställts.

Asmir Begic och Chistian Karlsson jobbar vid den nya roboten. Här tillsammans med platschefen Claes Östrand, som kollar hur maskinen sköter sig. Den är ju fortfarande under inkörning.

Asmir Begic och Chistian Karlsson jobbar vid den nya roboten. Här tillsammans med platschefen Claes Östrand, som kollar hur maskinen sköter sig. Den är ju fortfarande under inkörning.

Foto: Olof Carlson

Rosenfors2021-10-24 07:00

– Tittar vi framåt ser det väldigt bra ut. Det är fullt i orderböckerna just nu. Men vi måste vara ödmjuka inför framtiden, säger Joakim Axelsson affärschef vid Rosenfors Bruk. 

Men de senaste åren har det minst sagt anrika företaget haft en stabil uppgång. 

undefined
Platschefen Claes Öström passar på att kolla om axeln håller måttet. Och det gör den naturligtvis. "Men det är viktigt att hela tiden kontrollera" säger han.

– Sedan vi kom med i Holsbyverken-koncernen har vi haft bra beläggning och en bred kundbas. Så visst ser det ljust ut för oss. Det har varit ett lyft för oss att ingå i koncernen, fortsätter han. 

Men för den skull saknar företaget inte utmaningar. En som man delar med många andra verkstadsföretag i trakten är att hitta kompetent personal. I dag har företaget 36 anställda, varav fyra tjänstemän. Men det finns ständigt behov av fler. 

– Vi letar alltid efter kompetens. Det ställer krav på oss att vara en attraktiv arbetsgivare, säger Claes Östrand, platschef på bruket.

Det är bra om man hittar folk som har utbildning med sig, men företaget är lika intresserad av unga personer med driv och engagemang och som vill lära sig.

– Inställningen är viktig. Generellt har vi väldigt bra personal, kunniga och engagerade. Det får vi ofta höra när vi har kundbesök här, säger Claes Östrand.

undefined
Hela tiden tas stickprov ur produktionen. De hamnar i det avancerade mätrummet, där Samir Tihic kollar att allting är rätt.

De senaste åren har företaget investerat stort i nya maskiner. Mellan tummen och pekfingret 35 miljoner, uppskattar Joakim Axelsson. Det senaste nyförvärvet kom i somras och är fortfarande under inkörning.

– Det är en robot som matar en svarv, berättar Claes Östrand.

– Den plockar i och ur material ur svarven. Det blir robot nummer två för oss.

Den andra roboten har några år på nacken och används i första hand för att tillverka axlar. Numera har företaget fyra stora fleroperationsmaskiner och tolv olika svarvar. Plus de två robotarna. 

undefined
Som tre vaktposter på rad. "Det är vattenpumpar till fartyg" berättar Joakim Axelsson. "Vi gör en hel del på export också"-

Så blev det dags för en guidad tur ut till verkstaden, och första stoppet blev vid den nya roboten, som var i full färd att mata svarven med lock till de stora kranarna. Tunga kraftiga saker, men roboten är stark och har inga problem att hantera dem. Vi går sedan vidare längs den långa raden av fleroperationsmaskiner, alla av samma fabrikat och storlek. Fyra stycken på rad, var och en i storlek med en buss ungefär och utrustade med tio olika verktygspaletter.

– Det är bra för flexibiliteten. På så vis kan alla i personalen hantera vilken som helst av dem, säger Claes Östrand.

På andra sidan lagret i mitten på lokalen är svarvsidan, där det också är full fart i maskinerna och till slut kommer vi ut på färdiglagret. På en pall står tre stora gestalter i givakt. 

– Det är vattenpumpar till fartyg, säger Joakim Axelsson. Vi tillverkar en del för export. De här ska till Tyskland.

undefined
Vikter till lantbruksmaskiner. En liten men viktig del i produktionen vid Rosenfors Bruk.

De senaste åren har medfört en omstrukturering på företaget. Numera är det till stor del gjutgods som bearbetas. Och det har sin naturliga förklaring i att Holsbyverken i grund och botten är en gjuterigrupp. I koncernen finns flera gjuterier och där passar bearbetningen i Rosenfors in som hand i handske.

Detaljerna som bearbetas i Rosenfors är till stor del avsedda för entreprenad- och lantbruksmaskiner av olika slag. Det blir också en del till fordonsindustrin. Men då handlar det om specialbyggen. Inte om några ånga serier. 

– Men ventilgods är också en viktig bit för oss. Joakim Axelsson reser sig och hämtar en sådan i hyllan. Ventilgods är alltså namnet på huset till vattenkranar i storformat.

undefined
Företagets lokaler, med den så välkända fasaden byggdes 1916. Men redan långt innan dess var företaget igång. Anorna sträcker sig tillbaka till 1802.
Sebastian Kronståhl jobbar vid en av företagets många svarvar och har tempot uppe rejält.
Sebastian Kronståhl jobbar vid en av företagets många svarvar och har tempot uppe rejält.
Rosenfors Bruk

Företaget har anor sedan 1902. Det började en gång i tiden som smedja, med  och utvecklades sedan till mekanisk verkstad.

Huvuddelen av företagets lokaler byggdes 1916, med den klassiska vita fasaden mot gatan, med monogrammet och krönet. De klassiska långskeppen in mot gården och med de tidstypiska lanterninerna på taket.

Med tiden växte sedan brukssamhället Rosenfors upp kring bruket, som kom att bli den självklara motorn i samhället under en stor del av 1900-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!