Här utrustas personal i skolmatsalar med visir

För att stärka arbetsmiljön kommer delar av personalen i de kommunala skolmatsalarna framöver få tillgång till skyddsutrustning i form av visir.

Sara Friberg uppskattar möjligheten att kunna använda skyddsutrustning i skolmatsalen.

Sara Friberg uppskattar möjligheten att kunna använda skyddsutrustning i skolmatsalen.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-12-03 18:00

Frågan väcktes i samband med att smittspridningen ökade i samhället och bekräftade fall av covid-19 dök upp i skolmiljö i Vimmerby kommun.

– Efter riskbedömningar som gjorts har vi beslutat att införa visir för våra medarbetare i serveringen på Astrid Lindgren skolan, Storebro skola, Frödinge skola, Södra Vi skola, Gymnasiet, Djursdala skola och Vimarskolan, säger Sofia Andersson som är Kost- och lokalvårdschef i Vimmerby kommun.

Bakgrunden är att det inte finns möjlighet för dessa medarbetare att kunna hålla avstånd till gästerna. 

– Det är många gäster som under serveringstiden ska servas och måltidspersonalen kan inte utföra sitt arbete med avstånd till gästen. Andra åtgärder har vidtagits för att minska trängsel i skolrestaurangerna och det här är en åtgärd för att förbättra arbetsmiljön för våra medarbetare i serveringen, säger Sofia Andersson.

Visiren infördes i onsdags och en i personalen i matsalen på Vimarskolan som uppskattar möjligheten är Sara Friberg.

– Det blir en extra trygghet för oss som jobbar ute i skolmatsalen med att fylla på och plocka undan. Vi möter många elever under en dag och rör oss i en miljö där det kan vara svårt att hålla det avstånd man önskar, säger Sara Friberg som inte upplevt visiret som något hinder i arbetet.

– Det fungerar ganska bra. Möjligen kan det vara lite knepigt för den som har glasögon också, men jag tycker ändå att det är värt besväret, säger hon.

Sofia Andersson är Kost- och lokalvårdschef i Vimmerby kommun.
Sofia Andersson är Kost- och lokalvårdschef i Vimmerby kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!