Luftaffären blev dubbelt så dyr som väntat

Kommunen satsar drygt fem miljoner kronor på en totalrenovering av ventilationen på Valhall i Hultsfred.

Man räknade med en kostnad på 2,5 miljoner. Men när upphandlingen av ny ventilation var klar, visade det sig kosta dryga fem miljoner.

Man räknade med en kostnad på 2,5 miljoner. Men när upphandlingen av ny ventilation var klar, visade det sig kosta dryga fem miljoner.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-12-02 16:00

Men så löser man ett gammalt arbetsmiljöproblem. I många år har det varit problem med ventilationen och den här insatsen har varit efterfrågad i flera omgångar. Genom åren har klagomålen på arbetsmiljön varit många. Varmt  på sommaren och kallt på vintern.

– Det är en fråga som har hängt med länge, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). Men nu är upphandlingen klar.

För att få plats med den nya anläggningen får man dessutom bygga ett speciellt maskinhus på taket. När huset byggdes en gång i tiden fanns inte samma krav på ventilation. Saker och ting har utvecklats genom åren.

Drygt fem miljoner kronor kommer det att kosta enligt upphandlingen.

– Det är dubbelt mot vad vi beräknade från början, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S). Men det är väldigt länge sedan vi räknade på det. Men det är en viktig byggnad som ligger centralt i Hultsfred.

– Det är mycket pengar, håller Rosander med om, men det är inget gjort åt ventilationen sedan huset byggdes.

Han pekar också på att den här satsningen kommer att ge en hel del tillbaka. Eftersom man satsar på en teknik med värmeåtervinning kommer driftskostnaderna att minska märkbart. Samtidigt som personalen får en bättre arbetsmiljö. 

– Dessutom är det enbart lokala företag som ska bygga, säger Lars Rosander. Allbygg är huvudentreprenör och de kommer att anlita en rad lokala företag, plåtslagare och andra.

Bygget kommer att börja på andra sidan årsskiftet, tror Rosander, och det ska vara klar till sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!