Macken storsatsar med automattvätt

Sedan Marcus Bergquist tog över bensinmacken i Österbymo har planen varit en automattvätt. Efter åtta år blir det verklighet.

Mackens personalgäng består av Marcus Bergquist, Pia Finndahl och Torbjörn Johnsson. Saknas på bilden gör Eva-Lena Eriksson samt Susanne Landelius.

Mackens personalgäng består av Marcus Bergquist, Pia Finndahl och Torbjörn Johnsson. Saknas på bilden gör Eva-Lena Eriksson samt Susanne Landelius.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2020-06-06 10:00

På Frendos servicestation i Österbymo arbetar fem personer, tre på heltid och två timanställda. Här råder full aktivitet. En lastbil har nyligen lämnat dagens skörd av paket som Pia Finndahl bakom kassan, raskt scannar in i systemet. Här är man ombud för såväl jordgubbar som paket. Två servicemän ser över airconditionern, innehavaren Marcus Bergquist startar upp mjukglassmaskinen och i verkstaden håller Torbjörn Johnsson på och skruvar på en bil. 

Men det är i tvätthallen det största jobbet pågår, här monteras den nya automatiska fordonstvätten. Det är en svanenmärkt tvätt med jättelika borstar. För bensinmacken är den här investeringen en storsatsning.

– Det har varit planen från början sedan jag fick nycklarna i min hand i mars 2012, att sätta in en automattvätt här. Men det är först nu som det varit ekonomiskt möjligt, då vi fått göra så omfattande och kostsamma renoveringar invändigt under åren. Annars hade tvätten varit här sedan länge, berättar Marcus.

Utöver den nya automattvätthallen har han också låtit bygga om den gamla lastbilsverkstaden till verkstad för person- och lätt lastbil.

– 2018 började Torbjörn och jag att jobba i de nya lokalerna här bakom. Det har sina fördelar att ha allt samlat på ett och samma ställe. Vi försöker få till en så komplett servicestation som möjligt.

Kvar på Att-göra-listan är en spolplatta som kommer vara tillgänglig dygnet runt. Den blir verklighet inom en snar framtid.

Den tvätthall som kunderna idag kan hyra och handtvätta sina bilar i kommer att stängas under en kort period.

– Vi måste pausa den tvätthallen ett tag då automattvätten går igång, då vi måste göra om den del saker där, men den kommer tillbaka, försäkrar han.

Dagens bilar är dyra. Hur försiktig bör man vara med en automattvätt?

– Dagens tvättar är så avancerade och förfinade, så någon oro för lackskador behöver man inte ha. De är inte som förr, säger Marcus innan han fortsätter:

– Tvätthallen kommer erbjuda olika typer av tvättprogram, från enkla till mer avancerade med underredsspolning och vaxning. 

Premiären skulle egentligen ha skett i samband med den anrika Momarken, som IFK Österbymo tyvärr fått ställa in på grund av Coronapandemin. Så efter att ha finjusterats kommer automattvätten öppnas stillsamt och vara i full drift från den 15 juni.

Marcus Bergquist driver macken sedan åtta år. Nu storsatsar han på en automattvätt.
Marcus Bergquist driver macken sedan åtta år. Nu storsatsar han på en automattvätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!