En av stans äldsta butiker till salu – "Det är dags nu"

En av Vimmerbys äldsta butiker ska säljas. "Det är ett svårt beslut, men det är dags nu" motiverar Hans-Lennart och Kajsa Svahn som driver Önskabutiken som varit i familjen Svahns ägo sen 1937.

Hans-Lennart och Kajsa Svahn säljer nu butiken de drivit tillsammans i många år. Butiken har funnits i familjens ägo i nära 85 år.

Hans-Lennart och Kajsa Svahn säljer nu butiken de drivit tillsammans i många år. Butiken har funnits i familjens ägo i nära 85 år.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-05-05 14:57

Det är alltså Önska-butiken i hörnet av torget som nu bjuds ut till försäljning.

– Det beror helt och hållet på ålderskäl, vi börjar närma oss 70 år båda två. Det har ingenting med pandemin att göra eller att butiken går dåligt på något sätt, säger Hans–Lennart Svahn om beslutet att sälja butiken.

Han har arbetat i butiken i stort sett i hela sitt liv.

– Det handlar nog bara om veckor som jag inte varit i verksamheten på ett eller annat sätt, säger han.

Han tog tillsammans med hustrun Kajsa över butiken efter sina föräldrar som drivit den sen 1937. Inledningsvis som var det en livsmedelsbutik.

Då låg butiken på Storgatan 52. Där var den belägen fram till 2004 då flyttlasset gick till de nuvarande lokalerna på Norrtullsgatan och ena hörnet på Stora Torget. Butiken är sen länge ansluten till Önska-kedjan.

Men nu är det dags att sätta punkt för butiksepoken Svahn. Både Hans–Lennart och Kajsa, som jobbat i butiken ett 40-tal år, tänker dra sig tillbaka.

– Det är ett beslut vi egentligen har väntat på att vi skulle ta, inte för att vi på något sätt är tvungna, men det är bara att inse att vi blir äldre och äldre, säger han.

– Nästa generation i familjen vill inte ta över familjetraditionen  och driva butiken, så nu är det slut på en epok, säger Kajsa Svahn.

Därför kommer butiken med totalt fyra anställda inklusive ägarna att annonseras ut inom kort.

– Det behövs någon yngre som tar över, någon som gillar den moderna datatekniken. Det är ingenting för oss. Vi kan det vi måste, men där räcker det. Vi trivs med att sitta ner med leverantörer som kommer hit och bläddra i en katalog och prata om produkterna, men det är allt färre som jobbar så i dag. Istället ska man bläddra i en dator, det tar ju mycket längre tid, säger Hans Lennart Svahn.

Han har goda utsikter för att det ska gå att hitta en lämplig köpare.

– Det händer faktiskt ganska ofta att det kommer folk och frågar hur länge vi tänkt att hålla på, och så har det varit en längre tid. Så nu är första steget att annonsera för att samla ihop de intressenterna och sen ta det vidare därifrån.

– Branschen är väldigt intressant och det är roligt att jobba med de här varorna som glas, porslin och hushållsartiklar, så vi kommer att sakna jobbet med grejerna och vi kommer att sakna kunderna när vi lämnar det här.

Hans-Lennart och Kajsa Svahn har bestämt sig att sälja Önskabutiken i Vimmerby. "Det är dags nu".
Hans-Lennart och Kajsa Svahn har bestämt sig att sälja Önskabutiken i Vimmerby. "Det är dags nu".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!