Parkens stängning slår hårt mot Håkans glada utegrisar

I samband med Astrid Lindgrens Världs stängning förlorar Håkan Jonsson sin största kund. "Nu får man dra åt svångremmen", konstaterar han.

Håkan Jonsson bland sina glada utegrisar.

Håkan Jonsson bland sina glada utegrisar.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Nyheter2020-07-10 06:00

– Astrid Lindgrens Värld är ett slukhål under högsäsong, säger Håkan Jonsson på Fläsk från Glada Utegrisar.

– Temaparken har varit min största kund under tio års tid så det är självklart att stängningen påverkar, fortsätter han.

Enligt Jonssons kalkyler från tidigare i våras utgick han ifrån att tappa 75% på grund av sviktande försäljning på Astrid Lindgrens Värld under sommaren. Men att parken skulle tvingas stänga efter bara elva dagar räknade han inte med.

– Nu kommer jag tappa ännu mer så nu får man dra åt svångremmen, konstaterar han.

Jonsson hade planer på att investera i år och skapa ytterligare ett arbetstillfälle, men det är lagt på is nu. Dessutom stänger företaget i tre veckor under semestern. Ändå är Jonsson optimistisk:

– Jag är luttrad i motgång och än så länge känns det rätt lugnt. Redan när Corona bröt ut satte jag tvärnit på att lägga i fryslager. Vi har 200 grisar färre än vi brukar så jag har inget dyrt levande lager och tack vare efterfrågan på färskt fläskkött från andra kunder har jag inte behövt bromsa slakten.

Ännu märks nog inte hela konsekvensen av Astrid Lindgrens Världs stängning, tror Jonsson. Men det finns idéer på hur företaget ska klara sig även utan sin största kund, bland annat genom att kontakta färdigmatsproducenter och erbjuda förmånliga priser till kommunerna i närheten.

– Jag vill ju att köttet ska användas som mat och inte dumpas i containern, säger Jonsson.

Håkan Jonsson och ett gäng glada grisar
Håkan Jonsson och ett gäng glada grisar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!