Planen: Här är kommunens första besked om näringslivet

Bidraget till Växtkraft Kinda dras in och kommunen vill iklä sig "ledartröjan" i näringslivsarbetet. Nu, i sin nämndplan, ger kommunstyrelsen (ks) vissa konkreta besked.

Kindas kommunstyrelse med Conny Forsberg (S), Christer Segerstéen (M) och Lars Karlsson (L) ger det första konkreta beskeden om kommunens omstrukturering av näringslivsarbetet.

Kindas kommunstyrelse med Conny Forsberg (S), Christer Segerstéen (M) och Lars Karlsson (L) ger det första konkreta beskeden om kommunens omstrukturering av näringslivsarbetet.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kisa2020-12-03 10:00

– Vi vill visa att vi själva tar ansvar i frågan och det här är ett första steg att konkretisera vad det innebär. Sedan kommer det givetvis fler besked, förklarar oppositionsrådet Christer Segerstéen (M).

Kommunens omstrukturering av näringslivsarbetet tog tydliga steg framåt när stödet till Växtkraft Kinda drogs in. Ytterligare en framåtriktning är 2021-års plan och de näringslivsmål som ks slagit fast. Förutom att en ny organisation ska vara på plats senast under kvartal två ska ett så kallat näringslivsforum inrättas.

– Det handlar om att skapa en mötesplats där dialog kan ske med näringslivet på lite större bredd, kanske likt den workshop vi hade i år, förklarar kommunalrådet Conny Forsberg (S).

undefined
Det senaste steget i omstruktureringen var att Växtkraft Kinda, med ordförande Rickard Gadmar, blev utan kommunalt stöd under 2021 och tvingas därför till avveckling.

Under 2021 ska kommunanställda också utbildas i service och bemötande mot företag.

– Det är en direkt konsekvens av näringslivsrankingen. Sedan handlar det om en ömsesidig förståelse där företagarna också måste förstå de kommunala verksamheterna, förtydligar Forsberg.

Ks mål är även att genomföra minst 25 företagsbesök under 2021 varav minst fem stycken hos de "stora företagen". Utöver det ska ks-ordföranden Forsberg avsätta en halvdag i veckan för dialog med näringslivet.

Vad är egentligen skillnaden från dagens upplägg?

– Att vi i kommunen tar på oss ansvaret för att besöken blir till och vilka företag det ska gälla. De stora företagen ska vara säkra på att de får besök av oss varje år, avslutar Lars Karlsson (L).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!