Protester i Israel mot hanteringen av krisen

Tiotusentals demonstranter samlades i Israels största stad Tel Aviv för att protestera mot regeringen. Missnöjet handlar om hanteringen av den ekonomiska kris som följt på coronapandemin.

Protesterna riktar sig mot hur Israels regering har hanterat coronapandemins ekonomiska konsekvenser. På bilden syns premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.

Protesterna riktar sig mot hur Israels regering har hanterat coronapandemins ekonomiska konsekvenser. På bilden syns premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.

Foto: Gali Tibbon

Utrikes2020-07-11 20:40

På tv-bilder från protesten som hölls på lördagskvällen syns banderoller med premiärminister Benjamin Netanyahus ansikte och texten "crime minister", översatt till svenska "brottsminister".

"Israels regering och dess ledare är ansvariga för misslyckandet med att genomföra stödåtgärder", säger organisatörerna bakom protesten i ett uttalande, skriver Haaretz.

I torsdags meddelade premiärminister Benjamin Netanyahu och finansminister Yisrael Katz att egenanställda frilansare ska få ett riktat stöd på 7 500 shekel per person, motsvarande omkring 20 000 kronor. De lovade även att pengarna ska överföras i nästa vecka, efter kritik mot att tidigare stödpaket har dragit ut på tiden, skriver tidningen.

En av demonstranterna, den 32-årige skådespelaren Iliya Zsibulsky, säger till Haaretz att han har varit arbetslös sedan teatrarna stängde i mars, och att han har tvingats flytta hem till sina föräldrar.

– Jag fick en knapp och skrattretande summa pengar från regeringen och behövde dessutom betala skatt för den.

Arbetslösheten i Israel har sedan i mars, då stora delar av samhället stängdes ner på grund av coronavirusets framfart, stigit brant till 21 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!