Skadedjuret härjar: "Det har varit ovanligt mycket"

Skadedjuret fritfluga trivs i år. "Den gillar inklämda fält med stilla klimat och sådana finns det många av i Vimmerby"

Majs som blivit hårt angripen av fritflugor bildar ingen kolv. "Jag vet inte varför fritflugorna är så många fler i år" säger Linda af Geijersstam på Växtskyddscentralen för Kalmar län.

Majs som blivit hårt angripen av fritflugor bildar ingen kolv. "Jag vet inte varför fritflugorna är så många fler i år" säger Linda af Geijersstam på Växtskyddscentralen för Kalmar län.

Foto: Andreas Hillergren

Vimmerby2021-07-20 06:00

– Det har det varit ovanligt mycket fritflugor i år, säger Linda af Geijersstam, på Jordbruksverkets Växtskyddscentral för Kalmar län. 

Flugorna ger sig framförallt på majs, sent sådd havre och vårvete. 

– Den värsta skadan sker när fluglarven gnager av huvudskottet på majsen, vilket leder till att det bildas sidoskott. Istället för en hög majsplanta med kolv blir det istället en liten buske utan kol. Vilket leder till att skördebortfall, berättar Linda af Geijersstam.

undefined
Tillväxt hos plantor som blivit angripna i jämförelse med en som inte blivit det.

Hon berättar att flugorna också ger mildare skador som trasiga blad och förvridna plantor, vilket syns ofta mest i tidiga stadier. Normalt sett trivs flugorna på fält som är omringade av skog och där luften är mer stillasående. 

– Vid stora blåsiga fält behöver inte alltid flugan bekämpas, eftersom fritflugan inte trivs där, men i år har de fälten påverkats också. Normalt är fritflugor ett problem i skogsbygden. Där det är mindre och mer inklämda fält med lugnt och stilla klimat, då trivs flugorna bra. Det finns många fält i Vimmerby där jag tror att det alltid har behövts bekämpning för att det annars blir massor av små buskar.

undefined
Efter allvarligare angrepp blir majsplantan en liten buske utan kolv.

Utanför Gullringen finns bland annat en plantering med majsplantor på 55 hektar.

– Jag tror att vi sprutar för det, men vi lejer bort sprutningen så jag är lite dålig koll. Så jag vet inte om det varit mer fritflugor i år. Men jag tycker att majsen ser lovande ut även om det nu är lite torrt, säger Anders Nilsson på Flaka Mjölk AB.

Större fält där blåsten ligger på är ofta mer skonade från angrepp.
Större fält där blåsten ligger på är ofta mer skonade från angrepp.
Angrepp av fritfluga

Ett karaktäristiskt symtom är blad med rader av gnaghål tvärs över bladet, vinkelrät mot bladnerverna. Det är vanligt att två till tre blad på plantan uppvisar samma symtom. Andra symtom är korta, breda, vågiga eller vridna blad eller bladspetsar, som fastnat i varandra så att bladen inte vecklats ut. Vid kraftiga angrepp kan tillväxtpunkten skadas, vilket leder till starkt bestockade plantor med svag stjälksträckning och utebliven kolvsättning. Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!