Utredaren om stationen: "Som att gå tillbaka i tiden"

Trångt, slitet och dålig ventilation - och personalen utsätts för risker. I en extern utredning, beställd av kommunen, fördöms arbetsmiljön på brandstationen i Kisa.

Kinda kommun får svårt att uppfylla regler och direktiv på brandstationen om den förblir på samma plats. Det konstaterar Avonova i en extern utredning.

Kinda kommun får svårt att uppfylla regler och direktiv på brandstationen om den förblir på samma plats. Det konstaterar Avonova i en extern utredning.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-12-04 10:00

– När man kliver in i lokalerna känns det som att gå tillbaka i tiden. Allt är i dåligt skick och åtgärder skjuts på framtiden för att det eventuellt ska bli nytt och bra någon gång, konstaterar arbetsmiljöingenjören Olle Wedenmark.

Genom företaget Avonova besökte han, i mitten av november, brandstationen för att genomföra en så kallad skyddsrond. Resultatet av besöket, och sammanställningen av de brister han identifierade, är allt annat än positivt. Golvbeläggningen är trasig, belysningen behöver bytas och det saknas tillräcklig bullerdämpning. Dessutom byter brandmännen om i vagnhallen, bland alla räddningsfordon, något som strider mot Arbetsmiljöverkets direktiv.

– Avgaserna sprids rakt mot kläderna och det är inte bra. Det finns inte heller omklädningsrum för kvinnor på ett bra sätt vilket inte är speciellt tidsenligt, berättar Wedenmark och fortsätter:

– Jag tycker nog att det behöver hända något ganska omgående. Man bygger inte en ny brandstation i brådrasket men det borde gå att påskynda.

undefined
"I drömmarnas värld vill jag givetvis att man bygger en ny brandstation", konstaterar samhällsbyggnadschefen Karolina Hedlund som presenterade utredningen för politiken under tisdagen.

Enligt Wedenmark bör Kinda kommun alltså bygga en helt ny brandstation, på en helt ny plats, istället för att renovera den befintliga. Samhällsbyggnadsförvaltningens chef Karolina Hedlund var den som beställde utredningen.

– Vi har gjort skyddsronder förut fast då har de varit interna. Den här utredningen gav egentligen inget nytt men den ger en neutral bedömning som kan vara bra att ha som underlag för politiska beslut, förklarar hon och fortsätter:

– Resultatet är såklart alarmerande och i drömmarnas värld vill jag givetvis att man bygger en ny brandstation men det är politiken som fattar det beslutet - inte jag. Alternativet är att man renoverar och vidtar andra åtgärder.

Som en annan åtgärd, enligt Hedlund mer kortsiktig, kan en ny skiljevägg byggas mellan vagnhallen och brandmännens utrustning. Den heltidsanställda personalen, som har sina kontor i byggnaden, kan också förflyttas till kommunhuset.

– Innan politiken kommer till ett beslut att renovera hela brandstationen eller bygga en helt ny finns det mindre åtgärder som går att genomföra. Vi ansvarar ju för arbetsmiljön och de medarbetare som finns, konstaterar Hedlund.

Så här kommenterar räddningschef Thomas Blixt brandstationens brister.

– Att försöka hitta provisoriska lösningar som genererar kostnader känns onödigt. Då väntar jag hellre på något nytt.

Att brandmännen klär om bland fordonen, och inte i ett regelrätt omklädningsrum, får kritik i utredningen.
Att brandmännen klär om bland fordonen, och inte i ett regelrätt omklädningsrum, får kritik i utredningen.
Karta: Brandstationen, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!