Ny förening ska ta konstformen burlesque till Vimmerby

Genom att sy glamourösa kläder och utforska sensualiteten ska Wimmerby burlesque society sprida självkärlek och kroppspositivism.

"Burlesque är en konstform som inte tar sig själv på så stort allvar och det är superhärligt", säger Janna Corneliusson som startat föreningen tillsammans med Cathrin Åhlén och Elin Jonsson.

"Burlesque är en konstform som inte tar sig själv på så stort allvar och det är superhärligt", säger Janna Corneliusson som startat föreningen tillsammans med Cathrin Åhlén och Elin Jonsson.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2021-10-25 18:30

De tre burlesque-entusiasterna Janna Corneliusson, Cathrin Åhlén och Elin Jonsson grundade föreningen redan i början av året och snart har de sin första träff på Wetterströmska gården. Idén till Wimmerby burlesque society föddes ur en kärlek till konstformen. 

– Jag älskar burlesque som uttrycksform och höll på med det innan jag flyttade hit. Jag gillar det kroppspositiva, självkärleken och den lite dekadenta känslan. Jag gillar också glitter, glamour, fjädrar och paljetter i alla dess former, säger Janna Corneliusson.

Cathrin Åhlén, som är skräddare, kommer också från kostymhållet och lärde känna Janna Corneliusson via jobbet. Den tredje grundaren, Elin Jonsson, finns just nu i Stockholm.

undefined
Janna Corneliusson och Cathrin Åhlén tycker båda två att det är viktigt att sprida både kroppspositivism, självkärlek och glitter. Det hoppas de kunna göra genom nystartade föreningen Wimmerby burlesque society.

Åsikterna om vad burlesque är går isär, menar Janna Corneliusson. Hon berättar att konstriktningen startades på 1800-talet utifrån en blandning av magdans och satir.

– De som inte platsade på Moulin Rouge där alla såg exakt likadana ut och kickade lika högt bröt sig ut. Det är en konstform som inte tar sig själv på så stort allvar och det är både superhärligt och väldigt välkomnande, säger Janna Corneliusson.

En del av burlesque kan vara att klä av sig men Cathrin Åhlén säger att man inte gör det för någon annans skull än sin egen.

– Det handlar om självkärlek och kroppspositivism och det vill vi lyfta, säger hon.

undefined
Cathrin Åhlén är skräddare och hennes kärlek till burlesquen kommer bland annat från kostymhållet. Här visar hon en klänning hon har sytt.

Hittills har man hittat ett tiotal medlemmar och man hoppas bli fler. Planen är att snart bjuda in till en första träff ​för att lära känna dem bättre. Det finns även planerat två större event där burlesque-stjärnorna Lady Rivet och Miss Diamond från Stockholm ska hålla workshops. Sådana större träffar kommer man att ha en gång i kvartalet men man kommer också att anordna mindre "glitterjuntor" varje månad.

– Vi är inte en dansskola. Vi kommer ha workshops i enklare rörelsemönster och också i att göra egna turbaner, fjäderboor, pasties och morgonrockar. Vi skapar bland härligheter och dricker kanske någonting bubbligt ibland, säger Janna Corneliusson.

undefined
Föreningen kommer att ge sina medlemmar möjlighet att uppträda, men det finns inga krav. Wimmerby burlesque society ska vara en trygg plats för de som är intresserade av konstformen. Är man det kan man höra av sig till föreningen via sociala medier.

Grundarna vill skapa en trygg plats för sina medlemmar. Det ska finnas möjlighet att uppträda för den som känner att hen vill, men det finns inga krav.

– Vi välkomnar de som vill utforska delar av sig själva som man inte får utlopp för i vardagen. Samtalet om kroppen som blir på ett avslappnat och naturligt sätt när man sitter tillsammans tycker jag också är jätteviktigt, säger Cathrin Åhlén.

Föreningen ska anordna workshops där medlemmarna kommer att kunna lära sig att tillverka bland annat egna turbaner, veganska fjäderboor och pasties.
Föreningen ska anordna workshops där medlemmarna kommer att kunna lära sig att tillverka bland annat egna turbaner, veganska fjäderboor och pasties.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!