Brexit och behovet av hyresrätter påverkar

Leiab i Mariannelund ser en stark marknad efter Brexitbeslutet. Något som man hoppas kan innebära både åter- och nyanställningar.

Johan Pettersson på Leiab hoppas på en stark uppgång för företaget till hösten med både återanställningar och nyanställningar.

Johan Pettersson på Leiab hoppas på en stark uppgång för företaget till hösten med både återanställningar och nyanställningar.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2020-01-17 06:00

I höstas varslade fönsterfabriken Leiab 25 av sina 150 anställda. Ännu har ingen kunnat återanställas. 

– Tyvärr. Vi har lite lägre beläggning nu under vintern. 2017 var det bästa året för oss och 2018–2020  kommer att vara tuffa år. Tidigare har vi kunnat kompensera tuffa år i Sverige och vintrar med Englandsmarknaden men på grund av Brexit har det inte fungerat den här gången, säger vd Johan Pettersson, som nu ser en ljusning.

Han beskriver ett pågående arbete som kan leda fram till stora volymer i höst.

– Det har varit en abrupt nedgång och är låg beläggning. Samtidigt hoppas vi vara på en helt annan nivå än vad vi någonsin varit om åtta månader. Då kan det bli väldigt mycket och allt verkar falla på plats med Brexit, säger han.

Det innebär enligt Johan Pettersson att de varslade kan återanställas och att ytterligare 25 kan nyanställas.

– Det är en rimlig utveckling. Det kan svänga från ett bottenläge till ett fantastiskt läge och vi tror det kan bli en fantastisk resa med stora projekt. Vi jobbar för en helt annan kapacitet men till det är det minst ett halvår.

Han är inte orolig att det ska vara svårt att hitta personal.

– Normalt brukar vi ha ganska lätt att hitta personal, säger han. 

Hur har turbulensen kring Brexit påverkat er?

– Det har skadat oss eftersom vi sålt mycket till framförallt London och det har blivit ett vänteläge på den marknaden. Vi har tappat försäljning de senaste åren. Men vi ser en stor ljusning nu då något är bestämt. Nu har vi sett att det tar fart och vi räknar på order till England.

Han berättar att stora byggprojekt där fönster behövs, planeras i England.

– Byggföretagen har legat i ett vänteläge. Nu vet man förutsättningarna och då trycker man på startknappen och man gör det samtidigt, beskriver han.

Hur ser situationen ut i Sverige?

– Från Sverige har vi inte alls fått lika starka signaler. Byggbranschen är en väldigt cyklisk bransch i Sverige. Vi tenderar att "följa John". Alla sätter fart och bygger och alla bygger samma typ av bostäder.   

Han säger att man nu ser ett stort behov av billigare hyreslägenheter.

–  Men kunderna måste planera om. Det tar tid att ställa om och den byggboomen får vi förmodligen om 2-3 år och sedan kanske det blir mättat av någon anledning. Vi är vana vid väldiga tvära svängar på den svenska marknaden, säger Johan Pettersson.

Karta: Mariannelund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!