Allt du vill veta om lånelöften, renovering och bolån

Flera faktorer räknas in i kalkylen över hur mycket du får låna till ditt husköp. Bland annat ditt hushålls gemensamma inkomster, antalet barn, tidigare lån och driftkostnad. Vi har bett en bankrådgivare om tips genom bolåns- och pantbrevsdjungeln.

Bankrådgivaren Marie Hjeltes bästa tips

• Skaffa lånelöfte och uppdatera dig på vad din månadskostnad kommer hamna på. 

• Fortsätt med ditt månadssparande även efter för att klara av oförutsedda utgifter i din bostad.

• Ta reda på vad som gäller för just dig gällande juridik men kolla även upp personförsäkringar som liv- och sjukförsäkring så du kan bo kvar i huset även om olyckan är framme.

Bankrådgivaren Marie Hjeltes bästa tips • Skaffa lånelöfte och uppdatera dig på vad din månadskostnad kommer hamna på. • Fortsätt med ditt månadssparande även efter för att klara av oförutsedda utgifter i din bostad. • Ta reda på vad som gäller för just dig gällande juridik men kolla även upp personförsäkringar som liv- och sjukförsäkring så du kan bo kvar i huset även om olyckan är framme.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2021-10-18 17:30

– Ditt lån beräknas utifrån att du kan lägga 15 procent av köpeskillingen i kontantinsats, att du har fast inkomst och att du klarar en kalkylränta. Kalkylräntan är betydligt högre än den faktiska räntan men det är för att du ska kunna klara att räntan går upp. Hos de flesta banker kan man själv räkna på detta på deras hemsidor, säger Vimmerby Sparbanks rådgivare Marie Hjelte.

Ett lånelöfte gäller i sex månader och är ett löfte om den maximala köpeskillingen du kan låna. Man kan ansöka i sin internetbank eller boka en personlig tid på en bank.

– Vi försöker alltid vara snabba med besked för vi vet att det ibland kan vara bråttom, men många vill ändå komma in och tycker det är skönt att få prata med någon. Jag kan verkligen rekommendera att man tidigt får igång ett månadssparande. Det är också något banken tittar på när vi gör bolånekalkylen – om man är van att spara.

Lånelöftet täcker husköpet – hur gör jag om jag vill låna till renovering också?

– Vid mindre renoveringar tar man ofta ett blancolån med högre ränta och kortare återbetalningstid. När renoveringen är klar kan man låta en mäklare värdera huset och förhoppningsvis kan man då lägga in blancolånet i bolånet, men inte alltid. Vid större renoveringar måste man istället börja med att en mäklare får göra en preliminär värdering av bostadens värde efter renoveringen. Då kan man istället få ett byggnadskreditiv.

Ska jag välja rörlig eller bunden ränta – eller en kombination?

– Här får man titta på sin egen ekonomi och vad man själv är bekväm med. 

Kan jag förhandla min ränta?

– Vill man förhandla räntan är det marknaden som styr men även belåningsgraden, inkomsten och fastighetens värde.

Hur mycket måste jag amortera – betala av– på mitt bolån? 

– 70-85 procent belåning ger 2 procent i amortering, 50-70 procent ger 1 procent och under 50 är det amorteringsfritt. Men det kan bli aktuellt att amortera 3 procent om bolånet överstiger bruttoinkomsten gånger 4,5.

Hur mycket kostar lagfart och pantbrev utöver kontantinsatsen?

– Lagfarten är 1,5 procent av köpeskillingen plus en kostnad på 825 kronor och bankens kostnader. Pantbreven följer fastigheten och utgör 2 procent av köpeskillingen plus 375 kronor och bankens kostnad. Räkna med ca 50 000 kronor, säger Hjelte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!