Beskedet: S stöd ger budgetförslaget klar majoritet

Socialdemokraterna i Kinda vänder sin kappa, drar tillbaka sitt budgetförslag och stöttar Centern och Liberalerna. Ett beslut som med största sannolikhet spikar budgeten för 2021.

Socialdemokraterna i Kinda, med bland andra Conny Forsberg och Hans Måhagen, vänder nu i budgetfrågan och ger sitt stöd till Centern och Liberalernas förslag.

Socialdemokraterna i Kinda, med bland andra Conny Forsberg och Hans Måhagen, vänder nu i budgetfrågan och ger sitt stöd till Centern och Liberalernas förslag.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kisa2020-10-27 16:00

– Om S menar allvar är det otroligt viktigt och bra. Vi befinner oss i ett tufft läge och budgeten kan innebära en del svåra beslut. Då behövs en så stor enighet som möjligt, konstaterar Liberalernas Lars Karlsson.

För bara två veckor sedan tog S avstånd från den budget som de nu stöttar. Efter en lång process slog de fast att den styrande koalitionen inte hade lyckats att komma överens. Skattenivån, och inte minst hur mycket som ska sparas de kommande fem åren, var de stora hakarna. Nu väljer de att lägga sina meningskiljaktigheter åt sidan.

– Vi har talat om vilken budget vi egentligen skulle vilja ha men ser inga möjligheter att driva igenom den. Redan tidigt sa vi också att en ren "C+L-budget" kunde vara ett alternativ för oss, förklarar kommunalrådet Conny Forsberg (S).

– Inför den här mandatperioden hade vi en överenskommelse med C och L, från början också med LPo (Landsbygdspartiet oberoende), om att vi skulle jobba tillsammans för Kindas bästa. Det vill vi honorera, fortsätter han.

Är det inte problematiskt att stötta en budget som ni tagit avstånd från?

– Det ser jag inte som ett problem alls. Där vi stod långt ifrån varandra var egentligen skattehöjningen, annars är vi i princip helt överens om vad vi vill göra resten av mandatperioden.

Ni var väl oense om besparingsnivån?

– Ja, vi tror fortfarande inte att det är möjligt att spara och effektivisera så mycket, men det får tiden utvisa.

Hade det inte varit bättre för koalitionen om ni stöttat förslaget från början?

– Nej, jag tycker det är en styrka att vi kan ha olika uppfattningar och stå upp för vad vi tycker. Det är också viktigt att vi anpassar oss när vi inte kommer överens, svarar Forsberg.

undefined
Beskedet ger Anders Ljung (C) och Lars Karlsson (L) goda odds att få igenom sitt budgetförslag för 2021.

Koalitionskollegan Lars Karlsson (L) ser dock annorlunda på de senaste budgetturerna.

– Jag hade önskat att vi hade kunnat lösa det här på ett annat sätt. Det hade känts bättre om koalitionen hade varit enad utåt - det här tror jag kan skada förtroendet, förklarar han.

Kan det uppstå problem i det framtida samarbetet?

– Den frågan måste redas ut efter att budgeten har gått igenom men det håller givetvis inte om inte alla står upp och tror på den budget som gäller.

Med S och sedan tidigare även Moderaternas stöd har budgetförslaget nu klar majoritet i kommunfullmäktige. Den 14:e november lär den klubbas igenom - med en höjd skatt på 50 öre.

Med klar majoritet i fullmäktige ser det ut som att skatten i Kinda höjs med 50 öre nästa år.
Med klar majoritet i fullmäktige ser det ut som att skatten i Kinda höjs med 50 öre nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!