Brandmännen bävar för mindre styrka - "Känns inte bra"

Tre istället för fyra jourbrandmän i Rimforsa. Det är ett av många besparingsförslag som diskuteras i budgetarbetet inför 2021. Något som oroar stationschef Karl-Johan Bönner.

Stationschef Karl-Johan Bönner och hans kollegor menar att det finns ett besparingsförslag som skulle innebära färre jourbrandmän i Rimforsa. "Det känns inte alls bra", konstaterar brandmännen.

Stationschef Karl-Johan Bönner och hans kollegor menar att det finns ett besparingsförslag som skulle innebära färre jourbrandmän i Rimforsa. "Det känns inte alls bra", konstaterar brandmännen.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2020-10-26 08:00

– Redan i dag är vi egentligen på ett minimum för att kunna ha en fungerande organisation vid en räddningsinsats. Jag förstår att det måste sparas pengar men det här känns inte alls bra, konstaterar han.

undefined
Samhällsbyggnadschefen Karolina Hedlund menar att förvaltningen tagit fram många möjliga besparingsförslag och att det är alldeles för tidigt att säga vilka av dem som blir verklighet.

Som vi tidigare har rapporterat är Kindas partier i full gång med att lägga fram olika budgetförslag. I november ska kommunfullmäktige fatta det slutgiltiga beslutet och de ekonomiska förutsättningarna för 2021 kan då stakas ut. Enligt samhällsbyggnadschefen Karolina Hedlund är det alldeles för tidigt att kommentera specifika besparingsförslag likt det stationschef Bönner och hans kollegor lyfter fram. Istället hänvisar hon till en så kallad bruttolista.

– Vi har fått vända på varje sten för att hitta besparingsmöjligheter men det betyder inte att politiken tycker att våra förslag är genomförbara. Inga politiska beslut är tagna kring detta ännu, förklarar hon.

Kan du bekräfta att "Rimforsabrandmännen" är med bland förslagen?

– Vi har en massa förslag så det vore olyckligt att säga att det här är ett av dem. Vi vet inte vilka som blir verklighet.

undefined
"Jag ser inte hur vi ska kunna agera på ett säkert sätt gentemot de drabbade, övrig trafik och inte minst vår egen personal", säger Karl-Johan Bönner.

Förslaget har enligt Bönner diskuterats flitigt på stationen i Rimforsa den senaste tiden.

– Den största grejen, om förslaget går igenom, är hur vi ska kunna hantera ett olyckstillbud på riksväg 23/34. Om vi blir tre istället för fyra brandmän uppstår ett läge vi inte är bekväma med. Jag ser inte hur vi ska kunna agera på ett säkert sätt gentemot de drabbade, övrig trafik och inte minst vår egen personal, förklarar han och fortsätter:

– Det handlar alltså om att kunna göra avspärrningar, ta hand om de skadade och rapportera till ledningen.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L) konstaterar, likt Hedlund, att frågan ännu inte nått politisk nivå. Däremot bekräftar han att besparingar kommer att behöva göras.

– Utifrån det rådande ekonomiska läget är det ett troligt scenario att man kommer behöva genomföra effektiviseringar inom hela kommunen. Då ser jag inget konstigt i att förvaltningen ser igenom sina verksamheter och tar fram eventuella möjliga åtgärder, konstaterar han och avslutar:

– När vi vet vilken budget vi har att förhålla oss till är det upp till nämnden att vidta de åtgärder vi behöver för att kunna bedriva våra verksamheter utifrån tilldelade ramar. Att kommentera faktiska förslag i det här läget är väldigt förtida.

Karta: Räddningstjänsten, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!