Byggföretag gynnas i pandemin – fler gjorde ROT-avdrag

Det är många som har satsat på renovering och trädgårdsfix under pandemin. Det märks inte minst nu när Skatteverket sammanställt förra årets utbetalningar för rot- och ruttjänster.

Uppsving för hemmafix och renoveringar under pandemin.

Uppsving för hemmafix och renoveringar under pandemin.

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Vimmerby2021-02-20 14:00

Totalt köpte en miljon svenskar rot-tjänster förra året. Sammanlagt betalade Skatteverket ut 10,9 miljarder kronor och det är en ökning med 10 procent jämfört med 2019.

I Vimmerby betalade Skatteverket ut 16,8 miljoner kronor till 1 794 personer som köpt rot-tjänster. Den utbetalade summan är en ökning med cirka 5,4 procent jämfört med året innan.

Simon Arvidsson är arbetsledare och snickare på Bälters bygg i Vimmerby. Han berättar att han trodde att det skulle bli en nedgång när pandemin bröt ut. Men det blev precis tvärtom.

– Vi har haft väldigt många förfrågningar. Vi har faktiskt varit tvungna att tacka nej till vissa uppdrag, som till exempel har behövt vara färdiga inom en viss tidsram, för att vi har haft fullt upp, berättar han.

Är det en effekt av pandemin alltså?

– Jo, folk har varit hemma mer och valt att lägga pengar på renoveringar.

Hur ser det ut det här året då? Har renoveringsivern avtagit något?

– Nej, det är mycket fler förfrågningar än vanligt. Vi har fullt fram till semester som det ser ut nu. Just nu är det många som vill bygga ut och vi har många totalrenoveringar också.

Det är inte bara rotavdragen som ökat. Intresset för rutavdraget har också ökat. Sammanlagt köpte 1 266 personer rut-tjänster i kommunen. Det är en ökning med 8 procent jämfört med 2019. Beloppet som Skatteverket betalade ut för dessa tjänster hamnade på närmare 4,9 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!