De förtroendevalda har miljonskulder: "Jag var slarvig"

Kindas ledamöter i kommunfullmäktige har, eller har haft, skulder hos Kronofogden på totalt 4 130 000 kronor de senaste åren. Vissa är privat – andra kopplade till aktiebolag.

Hur stora skulder och betalningsförelägganden, aktuella eller avbetalda, har Kindas kommunfullmäktigeledamöter haft under de senaste tre åren? Svaret är över fyra miljoner kronor.

Hur stora skulder och betalningsförelägganden, aktuella eller avbetalda, har Kindas kommunfullmäktigeledamöter haft under de senaste tre åren? Svaret är över fyra miljoner kronor.

Foto: TT/Dennis Petersson/bildmontage

Kinda kommun2021-02-11 12:27

För så sent som för en månad sedan kunde vi avslöja att kommunens ordförande i vård- och omsorgsnämnden, tillika vice ordförande i kommunstyrelsen, hade aktuella skulder på totalt 175 000 kronor hos Kronofogden – alla kopplade till tre av hans bolag. Då, i samband med intervjun, avsade han sig alla politiska uppdrag med omedelbar verkan. Efter att nu ha granskat samtliga ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige (KF), Kindas högsta beslutande organ, kan vi konstatera att han inte var den enda förtroendevalda politikern med skulder. Av de 35 ledamöter som i skrivande stund har en ordinarie plats i KF är sex stycken registrerade hos myndigheten. Tillsammans har de, från 8 februari 2021 och cirka tre år bakåt i tiden, aktuella eller avbetalda skulder/betalningsförelägganden på över fyra miljoner kronor.

undefined
Anders Lind (V) är den ledamot som har störst skuld kopplad till sig. Detta via aktiebolaget Polstjärnan i Sverige där politikern var verksam som styrelseordförande och en av fem delägare.

Den som har störst skuld kopplad till sig är Vänsterpartiets Anders Lind, tidigare kommunchef i Kinda kommun. År 2011 var han med och startade aktiebolaget Polstjärnan i Sverige – ett bolag som två år senare tog över ett boende, lokaliserat i Kisa, för ensamkommande flyktingbarn. I rollen som styrelseordförande, men också som en av fem delägare, drev han bolaget som för drygt två år sedan begärdes i konkurs. Aktuell skuld hos Kronofogden är 2 974 187 kronor.

– Vi började med ett boende, och hade väl tänkt att ligga kvar på en ganska låg nivå. Sedan kom flyktingskrisen och trycket blev stort. Vi svarade på anbud, skrev avtal och startade upp nya verksamheter, men sedan "stängdes" Europas gränser – jag tror det var omkring julen 2015. Det var en tuff smäll för oss och vi stod helt plötsligt där med nya fastigheter, utan några ungdomar, samtidigt som flera kommuner rev våra avtal, förklarar Lind och fortsätter:

– Så fungerar tyvärr marknadsekonomin och det resulterade i en jättestor ryggsäck för oss, bland annat med hyreskostnader. Vi kämpade för att klara av det men till slut insåg vi att det aldrig skulle gå.

När bolaget gick i konkurs bestod verksamheten av ett 20-tal boenden och cirka 300 medarbetare.

Tycker du att "ryggsäcken" påverkar din politikergärning?

– Nej, på något sätt är det här spelets regler. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har granskat våra verksamheter och vi har skött allting utifrån spelreglerna. För många av våra ungdomar, som bodde hos oss, har det också gått väldigt bra.

Politiker har ändå ett ansvar för skattemedel?

– Förhoppningsvis kan den här typen av erfarenheter göra att man lär sig någonting, att man tänker efter ett varv till och inte dras med i en rusch vilket var det som vi i Polstjärnan gjorde, svarar Lind.

undefined
Wolldurf Skallbom (SD), trea från vänster, har privata skulder hos Kronofogden på över en miljon kronor. Skuldsanering pågår och i mars 2022 är han skuldfri.

Wolldurf Skallbom, först centerpartist, sedan politisk vilde och numera en av Sverigedemokraternas KF-politiker, är den ledamot som har näst mest skulder kopplade till sig. Här är samtliga privata och uppgår till en summa på 1 097 581 kronor. En skuldsanering har inletts och i mars 2022 är planen, enligt avtalet med Kronofogden, att han ska vara skuldfri.

– Det här är gamla skulder, en del riktigt gamla, och det är ingen hemlighet att jag slutade att dricka alkohol för över tio år sedan. I mitt tidigare liv var jag slarvig, jag hade ett missbruk, och det här är skulder som jag försöker ta itu med så gott det går. Numera är jag extremt noga med allting – en enda liten anmärkning förstör saneringen, förklarar Skallbom.

Förutom ledamot i KF är han också ersättare i vård- och omsorgsnämnden samt bildningsnämnden.

Ser du några problem med att vara politiker och ha såna här skulder?

– Det här är ju något som jag har tagit itu med, hade jag inte skuldsanerat hade läget varit något helt annat. Jag förstår att man ifrågasätter att en hårt skuldsatt person ska kunna lämna in politikerarvodesbilagor, men KF ska ju faktiskt spegla alla samhällsklasser och bara för att man har gamla skulder tycker jag inte att man ska behöva bli diskvalificerad. Det vore nästan lustigt om inga ledamöter hade skulder, svarar Skallbom och fortsätter:

– Jag har alltid, gentemot partierna, varit ärlig med min situation.

undefined
Sex av Kindas ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige är registrerade hos Kronofogden. Övriga 29 har inte haft några skulder, varken privata eller genom olika bolag, hos myndigheten de senaste åren.

En annan ledamot har ett aktuellt betalningsföreläggande hos myndigheten på 23 000 kronor plus flera historiska skulder. De övriga tre registerade KF-ledamöterna har tidigare haft privata eller bolagskopplade betalningsförelägganden på totalt 24 000 kronor hos myndigheten. Resterande 29 ledamöter i KF är inte registrerade hos Kronofogden.

Ord och deras förklaring

Betalningsföreläggande: Den som vill ha betalt eller få tillbaka en sak kan ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Om den som ska betala eller lämna tillbaka saken inte protesterar resulterar ansökan imyndighetens arbete för att driva in skulden.

Skuldsanering: Skuldsanering innebär att du betalar en del av dina skulder under några år. När du är klar med din skuldsanering har du inte längre kvar de skulder som ingick i skuldsaneringen – tanken är att du ska vara skuldfri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!