En svångrem som kommer att kännas

Kinda hade kunnat satsa på sin välfärd. Istället väntar ett stålbad.

Debatt2020-11-20 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I måndags beslutade kommunfullmäktige Kinda kommuns budget för nästa år. Tyvärr blev det Centern och Liberalernas förslag som med stöd av S, M och KD antogs. Inriktningen på budgeten kan sammanfattas: Spara, spara, spara! Nu väntar vi med förskräckelse på besparingarna som kommer att genomföras. Nästa år blir ett år i Kinda med en borgerlig budget som urholkar Kindabornas välfärd. Naturligtvis slår det hårdast mot dem som är mest utsatta.

När vi i vänstern frågar: ”var ska ni hitta pengarna?” får vi undvikande svar: ”Det ska hämtas in genom besparingar och effektiviseringar” och ”det får förvaltningscheferna bestämma”. Vi har sett vad de orden kommer att betyda i praktiken. Varje förvaltning i kommunen har fått ta fram exempel på vad som skulle kunna sparas. Inget av detta är ännu beslutat. Men ur listorna saxar vi till exempel:

✔ Billigare skolmat.
✔ Bantad elevhälsa.
✔ Nerdragning av personal inom LSS, hemsjukvård och demensenheter. 
✔ Mindre pengar till föreningar, kulturen och idrottsplatser. 
✔ Ingen öppen förskola. Kulturskola bara i Rimforsa. 
✔ Bort med turistbyrån! Bort med biblioteket i Horn!

Den här svångremmen kommer att kännas för Kindaborna. Trots att budgeten innehåller en skattehöjning på 50 öre ska Kinda spara 9 miljoner redan nästa år. Det slutar inte där. Kommande år ska det sparas ännu mera: ytterligare 12 miljoner varje år fram till 2025. 

Vänstern har förstås reserverat sig mot budgetbeslutet. Vi hade ett eget förslag med en helt annan inriktning.  Vi vill bland annat: 

✔ Satsa på vård- och skolpersonalen, avlasta dem med fler kollegor. Det tror vi ger medarbetare som är friskare och bättre verksamhet. 

✔ Stärka arbetet för att mäniskor som idag står utan arbete ska få stöd att bli självförsörjande.

✔ Lägga större vikt vid det förebyggande arbetet för att på sikt minska stora kostnader för personer som halkar snett.

✔ Växla upp miljö och klimatarbetet som idag är eftersatt i Kinda. Investera i Solceller, ställ om fordonsparken, ställ om grönyteskötsel och skogsbruket i kommunens skogar.

Satsningarna finansieras med en skattehöjning på 1 krona och 50 öre. En nödvändig korrigering. I Kinda har vi inte höjt skatten på länge och har näst lägst skatt i Östergötland. Klart lägre än jämförbara kommuner. 

Vi beklagar att fullmäktige valde inriktningen montera ner istället för att satsa. Kindas slogan är ”Tillsammans utvecklar vi Kinda”. Den stora majoritet som stödde budgeten verkar ha gjort sin egen tolkning: ”Tillsammans avvecklar vi Kindas välfärd.”

Anders Lind (V)
Kicki Stridh (V)
Erik Andersson (V)
Vänsterpartiet Kinda