Fler besparingar väntar: "Ingen behöver gå hem"

En försäljning eller en rivning av gymnastiksalen i Björkfors – och så ett sparkrav på 100 000 kronor för biblioteken. Det är besparingsförslag som nu ligger på politikernas bord.

Ska Björkfors gymnastiksal säljas eller eventuellt rivas? Ska biblioteken i Kinda, med samhällsbyggnadschef Karolina Hedlund, spara 450 000 kronor på två år? Det står klart på tisdag.

Ska Björkfors gymnastiksal säljas eller eventuellt rivas? Ska biblioteken i Kinda, med samhällsbyggnadschef Karolina Hedlund, spara 450 000 kronor på två år? Det står klart på tisdag.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Kinda kommun2021-02-22 09:24

Som vi tidigare har rapporterat innebär Kinda kommuns budget för 2021, det förslag som Centerpartiet och Liberalerna fick stöd för, att kommunen måste minska sina kostnader med sammanlagt 7 000 000 kronor. En stor del av summan, närmare bestämt 2 000 000 kronor, har landat på samhällsbyggnadsnämnden (SBN). Sist beslutade nämndens ledamöter att den fysiska turistbyrån ska läggas ned. Nu, vid nästa sammanträde, väntas fler besparingar.

– SBN-förvaltningen har under 2020, men också tidigare, haft kraftiga besparingskrav. Vår uppgift är att följa de budgetramar som vi blir tilldelade och då måste vi identifiera möjliga åtgärder. Det har vi gjort – men politiken har valt att inte gå på vår linje. Nu får vi därför andra förslag från politiken, förklarar samhällsbyggnadschef Karolina Hedlund.

undefined
Om besparingsförslagen bli verklighet återstår att se. Samhällsbyggnadsnämnden sammanträder den 23:e februari och kommer då att ta ställning.

Det förslag som SBN ska ta ställning till på tisdag innefattar besparingar på 370 000 kronor under 2021. 100 000 kronor av dem ska identifieras inom biblioteksverksamheten. Lika mycket ska sparas genom att drift- och renhållningsenhetens fordonsflotta ses över och minskas. Resterande 170 000 kronor ska hämtas hem genom att kommunen gör sig av med gymnastiksalen i Björkfors. Under två månader ska man söka en köpare. Om det misslyckas föreslås en rivning.

– Politiken har haft en dialog med oss när de här förslagen har tagits fram. De här besparingarna, exempelvis den inom biblioteken, innebär inte att några tjänstepersoner behöver gå hem. Jag och bibliotekschefen har en dialog, det är inga jättesummor det handlar om, så det kommer vi att lösa, konstaterar Hedlund och fortsätter:

– När det gäller Björkfors gymnastiksal är det ett förslag från förvaltningen. Ska man behålla fastigheten krävs stora reinvesteringar, på miljonbelopp, och jag anser inte att det är en lokal som vi behöver äga.

undefined
Samhällsbyggnadsnämndens presidium, med Gösta Gustavsson (M), Hans Måhagen (S) och Mikael Österling (L), kommer på tisdag att föreslå besparingar på sammanlagt 270 000 kronor under 2021.

SBN kan också, på tisdag, komma att besluta om besparingar inför 2022 – sammanlagt på 950 000 kronor. Nämndens ordförande Mikael Österling (L) har avböjt att kommentera ärendet innan sammanträdet.

– Hur vi ska hantera den besparingen är en process som pågår, vi befinner oss precis i startgroparna för budgetarbetet inför 2022, förklarar Hedlund.

Är du orolig för att kvalitén inom verksamheterna ska försämras?

– Inte i dag, men om kraven fortsätter så kommer det givetvis att påverka kvalitén som vi kan leverera till kunderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!