Folkets hus-förening i konkurs - rörigt i styrelsen

Folkets hus-föreningen i Kisa är satt under konkursförvaltning av Skatteverket då de har 61 000 kronor i obetalda skatter. Men vem som har koll på ekonomin i föreningen är ett frågetecken, menar konkursförvaltaren.

Leoparden, förre detta Kisa Folkets hus, ägs av kommunen sedan fem år tillbaka.

Leoparden, förre detta Kisa Folkets hus, ägs av kommunen sedan fem år tillbaka.

Foto: Lars-Göran Bexell

Kisa2021-03-15 17:48

På våren 2016 tog Kinda kommun över lokalerna i Kisa Folkets hus från Folkets hus-föreningen. I samma veva skulle föreningen upplösas efter ett extra årsmöte. Vad som hänt därefter och vilka tillgångar som finns i föreningen är oklart, menar Magnus Nedstrand, ansvarig konkursförvaltare på Delphi. 

– Det är rörigt. Jag har skrivit till personer som står registrerade i styrelsen men dessa personer har uppgett att de lämnade styrelsen för flera år sen, säger Nedstrand.

I dagsläget har han inte lyckats få tag på någon ansvarig för föreningens ekonomi, där det verkar finnas ett tiotal kronor i tillgångar. Därutöver finns en skuld till Skatteverket på 61 000 kronor.

– Någon borde veta vad som har hänt och var bokföringen finns, vilken man har som krav att arkivera i sju år. Det har påståtts att bokföringen kan finnas hos kommunen, men nu har jag blivit hänvisad till en person som ska ha varit föreningens kassör.

På kommunen meddelar man att man inte har något med föreningen att göra utan endast äger fastigheten.

– Vi har ingen inblandning i föreningen i Folkets hus och det är en anledning till att vi har bytt namn på fastigheten till Leoparden, säger Jimmy Bexell, chef på teknik och drift.

Den 18 mars ska bouppteckningen vara klar och veckan efter är det sammanträde i Linköpings tingsrätt, då måste allt vara klart och någon ur styrelsen vara på plats, menar Magnus Nedstrand.

Karta: Kisa Folkets Hus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!