Hanteringen av arvodeskrisen får kritik: "Med all rätt"

Det dröjde mer än ett halvår innan Kindas kommunstyrelse gick till botten med kommunrevisionens arvodesgranskning. "De agerade senfärdigt", säger revisionsordföranden Lars Wiström (C).

Det var under måndagens kommunfullmäktigesammanträde som kommunrevisionen riktade kritik mot kommunstyrelsens hantering av 2020-års arvodeskris.

Det var under måndagens kommunfullmäktigesammanträde som kommunrevisionen riktade kritik mot kommunstyrelsens hantering av 2020-års arvodeskris.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2021-04-20 15:00

Under våren 2020, efter en fördjupad granskning, blottlade kommunrevisionen omfattande felaktigheter i 2019-års utbetalade politikerarvoden. Majoriteten av felaktigheterna kopplades till den dåvarande vice ordföranden i kommunstyrelsen (KS) Lars Karlsson (L) och en återbetalningsplan på 150 000 kronor upprättades relativt omgående – men felaktigheterna var större än så. Inte förrän den tidigare revisionsordföranden Björn Hoflund (M) avgick i protest gick KS till botten med arvodesgranskningen. Vid måndagens kommunfullmäktigesammanträde, i samband med bokslutet, riktade kommunrevisionen kritik mot agerandet.

undefined
Kommunstyrelsen och Kindas politiska ledning får kritik för hur de hanterade 2020-års arvodeskris. "De agerade senfärdigt", säger revisionsordföranden Lars Wiström (C).

– Det är KS som ansvarar för arvodesreglementet och vi vill rikta kritik mot deras senfärdiga handläggning av de felaktigheter som uppdagades av vår granskning. Frågan har varit känslig för KS och i början ville man nog skydda sin vice ordförande, men det fungerade inte i längden. Man ska inte tro att problemen bara försvinner av sig själva, konstaterar Wiström (C), tillförordnad revisionsordförande.

Conny Forsberg (S), som under 2020 agerade KS-ordförande, kommenterar kritiken så här:

– Det är med all rätt som kommunrevisionen kritiserar oss, jag förstår dem helt och hållet. Hade vi fått lite tydligare pekpinne från kommunrevisionen från början hade vi nog agerat tidigare och hanterat frågan bättre.

Men varför agerade ni inte tidigare?

– Vi trodde nog att allt var utrett, att det inte fanns mer felaktigheter under luckan. Det var också den information som vi hade vid tillfället. Det var inte förrän Björn Hoflund agerade som jag fick klart för mig att det var av mer allvarlig art, svarar Forsberg.

Vad tar du med dig av kritiken?

– Att vi, från politiken, ska vara lite mer lyhörda inför vad revisionen säger och att vi, om det råder osäkerhet, ställer tydligare frågor.

undefined
Conny Forsberg (S) var kommunstyrelsen ordförande under 2020. "Kritiken är befogad", säger han.

Felaktigheterna som framkom i arvodesgranskningen resulterade till sist i att Conny Forsberg och Socialdemokraterna polisanmälde Lars Karlsson. Kammaråklagare Susanna Petersson inledde därefter en förundersökning om misstänkt bedrägeri.

– Förundersökningen fortgår alltjämt men vissa saker tar lite längre tid, särskilt i coronatider, då alla ska vara friska och utan symtom för förhör. Jag har haft kontakt med utredaren i närtid – mer kan jag inte säga i dagsläget, säger Petersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!