Listan: Så vill partierna göra med budgeten och skatten

Skattesatser, budgetramar, satsningar och besparingar. Fyra budgetförslag, som alla skiljer sig åt, har presenterats i Kinda inför 2022. Här listar vi delar av deras innehåll.

Socialdemokraterna (Conny Forsberg och Hans Måhagen), Samverkan Kinda (Christer Segerstéen), Sverigedemokraterna (Christian Nordin Olsson) och Vänsterpartiet (Maj-Viol Thostrup, Erik Andersson, Roger Nyström och Anders Lind) har presenterat sina budgetförslag

Socialdemokraterna (Conny Forsberg och Hans Måhagen), Samverkan Kinda (Christer Segerstéen), Sverigedemokraterna (Christian Nordin Olsson) och Vänsterpartiet (Maj-Viol Thostrup, Erik Andersson, Roger Nyström och Anders Lind) har presenterat sina budgetförslag

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Kinda2021-06-07 19:00
undefined
Christer Segerstéen (M) och de övriga representanterna i den styrande koalitionen konstaterar att kommunen allt mer börjar få ordning och reda i ekonomin.

Samverkan Kinda (Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet)
Trion, vars budget gäller under 2021, lägger fortfarande stor vikt vid "ordning och reda" i ekonomin. Däremot, med anledning av de senaste årens stora sparkrav och det förmodade plusresultatet 2021, väljer de att till viss del skifta fokus under 2022. Effektiviseringskravet halveras från tänkta två procent till en procent av kommunens totala budget. Samtidigt fördelas åtta miljoner kronor mellan nämnderna för så kallade principstyrda satsningar. Satsningar som ska syfta till att minska driftkostnaderna på sikt.

– Vi har försökt att ge ett större ansvar och ett större ekonomiskt utrymme åt facknämnderna för att skapa kreativitet kring effektiviseringar och en möjlighet att höja kvalitén i verksamheterna. De här satsningarna ska vara framåtsyftande och att likna pengarna vid en innovationsfond tycker jag är ett passande uttryck i sammanhanget, förklarar Centerpartiets Tore Olsson.

Partierna poängterar att kommunen står inför stora investeringar de kommande åren, varav 114 miljoner kronor under 2022. Det handlar bland annat om kostnader i projekten för en ny skola i Rimforsa, en ny brandstation i Kisa och en upprustning av Kisa station. Med anledning av detta, och för att minska mängden lån som krävs, siktar trion på ett resultatmål över tre procent de kommande åren. En satsning som koalitionen gör, med anledning av tillväxten, är att stärka upp kommunens planverksamhet med 1,5 miljon kronor.

undefined
Sverigedemokraterna och Christian Nordin-Olsson (SD) föreslår som enda parti en skattesänkning år 2022.

Sverigedemokraterna
SD föreslår som enda parti en återgång till den skattesats som gällde under 2020, nämligen 20,95 kronor per hundralapp. "Vi är övertygade om att kommunens styrning i frågor gällande mål, kvalitet & resultat inte är tillräckliga för att lyfta frågan om krav på våra medborgare om ytterligare finansiering", skriver gruppledaren Christian Nordin Olsson i budgetförslaget.

Partiet vill, för att klara av kommunens framtida investeringar, ha höga resultatmål de kommande åren – mellan 3,01 och 5,65 procent av den totala budgeten. Under 2022 föreslår de också ett besparingskrav på två procent vilket motsvarar 12,2 miljoner kronor. När det gäller de principstyrda satsningar avsätter SD tre miljoner kronor.

I budgetförslaget listas också en rad satsningar/förändringar. Partiet vill bland annat införa utmanarrätt, att privata aktörer som är intresserade av att bedriva kommunal verksamhet ska kunna utmana kommunen om att överta verksamheten. De vill också utreda förutsättningarna för kameraövervakning i brottsförebyggande syfte, inrätta ett lokalt civilkuragepris samt införa integrationsplikt.

undefined
Vänsterpartiet i Kinda, med bland andra Maj-Viol Thostrup, Erik Andersson, Roger Nyström och Anders Lind, föreslår en skattehöjning på en krona med syftet att byta ut nedskärningar mot satsningar.

Vänsterpartiet
Kontentan av Vänsterns budgetförslag är att öka förutsättningarna för satsningar istället för nedskärningar. Partiet föreslår en skattehöjning på en krona och presenterar endast ett sparkrav, att sänka kostnaderna för politikerarvoden med 1,5 miljon kronor. Effektiviseringarna i kommunens verksamheter ska bland annat göras genom ökad samverkan med grannkommuner och minskade kostnaderna för inköp och upphandlingar.

Några av satsningarna som partiet presenterar i budgetförslaget är bland annat tillagningsköket i Horn, en återstart av den kommunala seniorverksamheten och ett återinförande av kommunala IVPA-larm (i väntan på ambulans). För övrigt vill V prioritera miljöarbetet, en stärkt bemanning i skola och omsorg samt förebyggande insatser inom individ- och familjeomsorgen.

undefined
Socialdemokraterna i Kinda, med bland andra Conny Forsberg och Hans Måhagen, vill höjda skatten med 50 öre för att möjliggöra vad de menar är satningar för hela Kinda.

Socialdemokraterna
"Det enklaste sättet att beskriva vårt förslag är att vi har lagt en budget som finansierar de satsningar vi vill göra och förbereder oss inför framtida ekonomiska utmaningar", konstaterar partiets Conny Forsberg. I budgetförslaget för 2022 vill S bland annat höja skattesatsen med 50 öre och ha ett sparkrav på 1,2 procent. Ett återöppnande av tillagningsköket i Horn, en busslinje mellan Hycklinge och Vimmerby, ett stöd till Gullringens simhall samt en lönesatsning på vård- och omsorgspersonal är några av de satsningar som partiet vill genomföra.

– Allt måste ju finansieras och det är ju skattefinansiering vi tänker oss, sedan får väl medborgarna säga vad de tycker om det. Vår idé är hur som helst att vi genom våra satsningar får ett bättre samhälle och en bättre utväxling på totalen så att vi framöver kanske inte behöver att ha samma skatteuttag, förklarar Forsberg.

Investeringsbudget 2022

Så här fördelar sig några av kostnaderna i den föreslagna investeringsplanen för 2022:

Rimforsas nya skola + förskola, 47 210 000 kronor
Räddningsstation Kisa, 15 000 000 kronor
Mark och exploatering, 5 000 000 kronor
Kisa resecentrum exklusive bidrag, 9 300 000 kronor
Bredbandsutbyggnad, 6 000 000 kronor
Vatten och avlopp, 5 700 000 kronor
Renhållning, 1 100 000 kronor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!