Högre lån och mer pengar till skola och omsorg

Skatten ligger stilla. Men mer pengar till nämnderna och mer lån tillåts nästa år.

Det var under digitala former fullmäktige fattade beslut om skatt, låneramar och budget för nästa år. Endast två partier plus presidiet var på plats i plenisalen. Övriga partier hänvisades till andra rum i stadshuset och deltog genom tekniska uppkopplingar.

Det var under digitala former fullmäktige fattade beslut om skatt, låneramar och budget för nästa år. Endast två partier plus presidiet var på plats i plenisalen. Övriga partier hänvisades till andra rum i stadshuset och deltog genom tekniska uppkopplingar.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-11-17 09:03

Det är följden av de budgetbeslut fullmäktige fattade på måndagskvällen under ytterst speciella förutsättningar. 

– Vi har redan höjt skatten för några år sen, nu sänker vi resultatmålet under ett år för att sedan höja det successivt igen, och vi tar höjd för att kunna bygga en ny förskola och ett nytt äldreboende, inledde kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) budgetdebatten.

Majoritetens budget innebär att kommunen får öka på med nya lån på 30 miljoner kronor. Det är för att komma igång med byggnationen av en ny förskola och ett äldreboende i Nybbleområdet. Resterande investeringar på 50 miljoner ska vara självfinansierade.

Socialnämndens ram utökas med 18 miljoner och barn- och utbildningsnämndens med 4,7 miljoner plus en miljon till kommunstyrelsen.

– Vår utökning av socialnämndens ram är historisk och mer än dubbelt mot de statsbidrag vi fått för det, sade Marie Nicholson (M).

Socialdemokraterna vill öka på nämndernas ramar med totalt 20 miljoner och att ökningarna ska fördelas utifrån ett antal övergripande mål. Med ett undantag som preciserades från talarstolen.

– Vi vill höja föreningsanslaget med 900 000 kronor så att ingen förening får mindre stöd i det nya systemet, sade Helen Nilsson (S).

Socialdemokraternas budget skulle också ge kommunen ett större överskott än majoritetens som nöjer sig med ett plus på drygt tio miljoner.

Det fick dock stöd från vänstern.

– Vi ställer oss bakom majoritetens förslag om resultatmål på en procent, och det är små saker som skiljer i siffrorna för nämnderna, sade Lars Johansson (V).

Sverigesdemokraternas budgetförslag innebar fyra miljoner mindre till socialnämnden än majoritetens förslag.

– Vad vill ni ta bort hos socialnämnden? undrade Lars Johansson (V).

– Vi tänker att en satsning på fler pedagoger i skolan ska leda till att inte så många barn - och ungdomar behöver hamna hos socialen, svarade Anneli Jakobsson (SD).

Både Gudrun Brunegård (KD) och Lars Johansson undrade hur det ger mer till äldreomsorgen. Men de fick inget mer svar.

 Någon förändring av skatten var det inte tal om från något håll. Kommunskatten ligger därmed kvar på 22,36 kronor på varje intjänad hundralapp.

Hur de höjda anslagen till nämnderna ska disponeras och vilka effektiviseringar som är att vänta tas beslut om först i januari när fullmäktige ska behandla detaljbudgetarna för 2021. Det arbetet hinner inte bli klart för beslut i december.

Karta: Stadshuset i Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!