Hultsfred har största kravet på Migrationsverket

Migrationsverket krävs på 220 miljoner kronor för slitna lägenheter. Hultsfred har landets enskilt högsta krav mot myndigheten – 54,7 miljoner kronor.

"Det är sorgligt att inte Migrationsverket tar ett större ansvar när de lämnar en sådan här anläggning", säger Hultsfreds Bostäders vd Helena Grybäck Svensson.

"Det är sorgligt att inte Migrationsverket tar ett större ansvar när de lämnar en sådan här anläggning", säger Hultsfreds Bostäders vd Helena Grybäck Svensson.

Foto: Hultsfreds Bostäder

Hultsfred2021-09-22 16:00

– Det är sorgligt att inte Migrationsverket tar ett större ansvar när de lämnar en sådan här anläggning, säger Hultsfreds Bostäders vd Helena Grybäck Svensson.

Siffrorna är sammanställda av tidningen Hem & Hyra, som gått igenom samtliga avflyttningskrav som riktats mot myndigheten från 2018 fram till i våras.

Totalt ska det röra sig om fordringar på 220 miljoner kronor, varav Migrationsverket gått med på att betala ut 78 miljoner kronor, enligt Hem & Hyra.

Vimmerby Tidning har tidigare redogjort för Hultsfreds Bostäders krav på Migrationsverket. Vilket nu visar sig vara det enskilt största kravet i dagsläget – 54,7 miljoner kronor, varav en knapp tiondel betalats ut.

En förklaring till att Hultsfreds krav är så stort jämfört med andra bostadsbolags är enligt Helena Grybäck Svensson, att myndigheten haft väldigt många lägenheter, under så många som 30-talet år.

– När vi pratar onormalt slitage under så många år blir det mycket pengar, säger hon.

Migrationsverkets förklaring, till varför man inte betalar ut större summa, är att man inte ersätter skadegörelse.

– De anser att vi ska driva det mot de personer som utfört handlingen. Problemet är att vi inte kan visa vem som gjort vad, så vi kom inte längre än till en ersättning på 5,2 miljoner kronor. 

– Konsekvensen blir att det inte finns pengar till att renovera, utan rivning blev vårt enda alternativ, vilket påbörjats i Stålhagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!