Kinesisk rymdsond landade på månen

Den kinesiska rymdsonden Chang'e-5 har enligt Peking landat på månen i enlighet med planen. Där ska den stanna ett par veckor för att sedan återvända till jorden med två kilo prover från himlakroppen.

En kinesisk rymdsond har landat på månen. Arkivbild.

En kinesisk rymdsond har landat på månen. Arkivbild.

Foto: Michael Probst/AP/TT

Vetenskap & teknologi2020-12-01 19:35

Sonden landade på tisdagen i Stormarnas ocean, en stor lavaslätt på månen, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina som citerar landets rymdstyrelse.

Området har inte blivit undersökt tidigare. I ungefär 14 dygn ska Chang'e-5 – uppkallad efter den kinesiska mångudinnan – stanna på himlakroppen. Landningen är enligt den amerikanska rymdstyrelsen Nasa tänkt att ske i regionen Inre Mongoliet i norra Kina.

Raketen med sonden lämnade rymdcentret i Wenchang i den sydliga provinsen Hainan den 24 november. Syftet med insamlingen är att hjälpa forskare att förstå månens ursprung och hur den uppstått.

Det är det första försöket att ta hem prover från månen sedan 1970-talet.

Det amerikanska rymdprogrammet Apollo samlade mellan 1969 och 1972 in 382 kilo sten och jord från månen. Sovjetunionen genomförde tre lyckade insamlingar av prover under 1970-talet i sitt Luna-program.

Fakta: Människan och månen

Det första objektet tillverkat av människor som nått månen var den sovjetiska Luna 2 som kraschlandade 1959.

1969 landade Apollo 11 på månen och amerikanen Neil Armstrong blev den första människan att sätta sin fot på månens yta.

Kina gjorde sin första månlandning 2013. I januari 2019 landade rymdsonden Chang'e-4 på månens baksida, något inget land lyckats med tidigare.

En handfull andra länder, bland annat Japan och Indien, har gjort försök att skicka farkoster till månen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!