Kommunalråd gläds åt stort plusresultat: "In i kassan"

Sist var det ett underskott på 11 500 000 kronor. Nu går Kinda kommun 22 000 000 plus. "En hel del är statsbidrag", konstaterar kommunalrådet Christer Segerstéen (M).

Kindas nya kommunalråd Christer Segerstéen (M) gläds över att kommunen presterar ett plusresultat på 22 000 000 kronor i år. Samtidigt utgörs mycket av statsbidrag.

Kindas nya kommunalråd Christer Segerstéen (M) gläds över att kommunen presterar ett plusresultat på 22 000 000 kronor i år. Samtidigt utgörs mycket av statsbidrag.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2021-02-15 17:27

Det har varit olika extrastöd öronmärkta till välfärden, bidragspaket i kampen mot covid-19 och ersättningar för sjuklönekostnader som har stigit dramatiskt. Under pandemiåret 2020 har Kinda kommun, enligt det preliminära bokslutet, fått sammanlagt 31 500 000 kronor i engångsbidrag från staten – så Segerstéen, kommunstyrelsens nya ordförande i Kinda, har helt rätt. Kommunens stora plusresultat beror till stora delar på statliga stöd.

– Som vi alla kommer ihåg hade vi tyvärr ett underskott på 11,5 miljoner kronor under 2019 och det positiva är nu att vi kan skriva av den summan i sin helhet. Det kan vi glädjas åt, men samtidigt gäller det att vi tänker oss för när vi går in i budgetarbetet för 2022. Mycket av de statiliga stöden har vi inte med oss, förklarar Segerstéen och fortsätter:

– Jag tycker samtidigt att vi har kommit i mål med de effektiviseringar som vi tänkte göra under 2020. Vård- och omsorgsnämnden, som ofta har presterat stora underskott, har jobbat på ett klokt och smart sätt.

Fick ni till och med för mycket statligt stöd i år?

– Under våren såg saker och ting ut att bli betydligt värre. Vi fick ett skattebesked som pekade på att vi skulle minska rejält i Kinda – men pandemin slog aldrig så hårt. Arbetslösheten i kommunen är stabil, lägre än övriga länet, och det har gjort att vi fick mer stöd än vi kanske skulle ha fått med facit i hand, svarar Segerstéen.

Vad ska ni göra med plusresultatet?

– En del ska som sagt användas till 2019-års underskott. De andra ska gå in i vår kassa. Vi har också en resultatutjämningsreserv där vi kan sätta in medel, medel som vi kan använda kommande år vid negativa resultat.

undefined
Under 2020 har Kinda kommun fått 31,5 miljoner kronor i statliga stöd. Plusresultatet för samma år landar på 22 miljoner kronor.

Hur presterade då de respektive styrelserna och nämnderna i kommunen? Här listar vi dem:

Kommunstyrelsen landade på 2 687 000 kronor plus i jämfört med budget. Den stora anledningen sägs vara minskade kostnader på grund av vakanser och pandemin.

Samhällsbyggnadsnämnden summerar ett resultat på 2 722 000 kronor över budget. Förutom samma anledningar som KS har minskade kostnader för snöröjning spelat in.

Bildningsnämnden hamnar 6 541 000 kronor under budget. Resultatet sägs bero på sena statsbidrag i olika former och interkommunala kostnader (externa gymnasieplatser).

Vård- och omsorgsnämnden presterar ett minusresultat på 469 000 kronor. Lägre placeringskostnader är en anledning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!