Miljonregn tack vare fler invånare: "En resurs"

17,2 miljoner kronor. Så mycket ser Kinda kommuns skatteintäkter ut att öka under 2021. "Det är tack vare en ökad inflyttning", säger kommunalrådet Christer Segerstéen (M).

Christer Segerstéen (M), Kindas kommunalråd, meddelar att skatteintäkterna ser ut att öka kraftigt under 2021.

Christer Segerstéen (M), Kindas kommunalråd, meddelar att skatteintäkterna ser ut att öka kraftigt under 2021.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2021-03-18 14:38

I november, när kommunen klubbade igenom Centerpartiets och Liberalernas budgetförslag, utgick politikerna från SKR:s (Sveriges kommuner och regioner) skatteprognos. Då var bedömningen att Kinda, under 2021, skulle få in 637 628 000 kronor i skatter och bidrag. Nu, när SKR har presenterat en ny prognos, har intäkterna ökat med 17,2 miljoner kronor.

undefined
Med SKR:s senaste prognos ser skatteintäkterna ut att öka med 17,2 miljoner kronor under 2021.

– Vi har haft en positiv inflyttning, med 51 personer under 2020, vilket också genererar ökade skatteintäkter. Sedan får vi givetvis en och annan kostnad för varje ny invånare, barn ska in i barnomsorgen till exempel, men det överstiger absolut inte intäkterna, förklarar Segerstéen.

Vad är planen för de här, "extra", pengarna?

– Vad som är viktigt att komma ihåg är att vi inte får de här medlen i handen omgående, utan det är en prognos för hur mycket vi kommer att få under året. Vi fortsätter det arbete vi har påbörjat, med effektiviseringar i våra verksamheter, och vi räknar in de här skattemedlen som en resurs och trygghet framöver, svarar moderaten och fortsätter:

– Vårt mål är att vår budget ska gå ihop genom en kombination av besparingar och ökade intäkter.

undefined
Enligt Segerstéen (M) beror de ökade intäkterna på en positiv inflyttning, framförallt till landsbygden runt Hägerstad, Tjärstad, Björkfors och så vidare.

Ökningen av skatteintäkter förutsätter också att Kindaborna blir minst 35 stycken fler under 2021.

– När jag pratar med mäklare berättar de att de varje vecka får förfrågningar från människor som letar efter tomter och bostäder här i kommunen. Det är viktigt att vi tar tillvara på det, säger Segerstéen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!