Miljonsatsningen är klubbad: "Ett pedagogiskt värde"

Grannfastigheterna Sjögatan och Värgårdsskolan kommer, under 2021, att förses med de första kommunala solcellsanläggingarna i Kinda. Prislappen – drygt 1,7 miljoner kronor.

Olliver Sjöqvist, fastighetsansvarig på Kinda kommun, kommer att ansvara för solcellsutbyggnaden på Sjögatan och Värgårdsskolan i Kisa.

Olliver Sjöqvist, fastighetsansvarig på Kinda kommun, kommer att ansvara för solcellsutbyggnaden på Sjögatan och Värgårdsskolan i Kisa.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-03-02 17:55

Olliver Sjöqvist, fastighetsansvarig på Kinda kommun, möter upp oss utanför de aktuella fastigheterna. Under den senare halvan av 2020 ansvarade han för att ta fram en så kallad solcellsplan. I arbetet identifierades ett antal kommunala byggnader som är lämpliga för solceller, bland annat ur ett ekonomiskt perspektiv, och en potentiell investeringsplan togs fram. Vid samhällsbyggnadsnämndens (SBN) senaste sammanträde, en knapp månad efter att planen presenterats, valde politikerna att göra verkstad av den. Ordförande Mikael Österling (L) motiverar:

– Från början var solcellsplanens förslag att under 2021 förse endast en fastighet med solceller, men nämnden visade en vilja att investera mer och att projekten på Sjögatan och Värgårdsskolan skulle utföras samtidigt. Vi ser att den här investeringen, förutom det ekonomiska och ekologiska, också kan ha ett pedagogiskt värde. Jag hoppas i alla fall att anläggningen kan bidra till skolans verksamhet.

undefined
"Det är en investering som med tiden kommer att återbetala sig", förklarar Mikael Österling (L), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Hur är den här satsningen ens möjlig, i ett läge där kommunen sparar?

– Dels är det en investering som med tiden kommer att återbetala sig. Sedan får vi, så fort anläggningen kommer igång och producerar, en lägre driftkostnad. Då behöver vi inte köpa in lika mycket el, svarar Österling.

Fastighetsansvariga Sjöqvist, som kommer att rodda i projektet, svarar i sin tur så här på frågan:

– Ungefär två miljoner kronor av vår årliga reinvesteringsbudget är öronmärkta för åtgärder kopplade till energi. Sedan kommer vi även att ansöka om statliga bidrag – ett bidrag som numera täcker tio procent av kostnaderna.

undefined
Enligt kommunens solcellsplan är det Stångågården i Horn och Västerliden i Rimforsa som är de kommunala byggnader som står på tur i solcellsutbyggnaden.

Takarean på de båda fastigheterna, där solceller kan monteras, är sammanlagt cirka 700 kvadratmeter. Återbetalningstiden, den tid det tar innan kommunen får tillbaka sin investeringskostnad, bedöms vara 20 respektive 17 år. Målet är att byggnationen ska kunna inledas under våren.

– Förfrågningsunderlaget till våra ramavtalsentreprenörer är så gott som klart så det ska ut för förnyad konkurrensutsättning under slutet av denna eller i början av nästa vecka. När det är klart är tanken att vi drar igång så fort den vinnande entreprenören har möjlighet, berättar Sjöqvist och fortsätter:

– Satsningen ligger helt rätt i tiden, om något är vi kanske lite sena på bollen, men det ska bli kul att få ansvara för ett pilotprojekt. Det har alltid ett visst symbolvärde.

Karta: Sjögatan, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!