Rekordöverskott i år igen – plus 55 miljoner

Håller prognosen för i år, blir det nytt rekord. Med bred marginal. Det talas om plus 55 miljoner kronor, betydligt mer än vad som förväntades när budgeten gjordes.

På väg mot ett nytt rekordöverskott. Plus 55 miljoner i år. Och till nästa år ska kommunen investera 310 miljoner kronor, berättar kommunalrådet Lars Rosander.

På väg mot ett nytt rekordöverskott. Plus 55 miljoner i år. Och till nästa år ska kommunen investera 310 miljoner kronor, berättar kommunalrådet Lars Rosander.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-10-13 11:00

Det finns flera anledningar till överskottet. Pandemin är en av dem, eftersom kommunen fått tillbaka en hel del pengar i ersättning för personalens sjuklöner. Men Coronaeländet ger också negativa avtryck i prognosen. Bland annat för räddningstjänsten, som köpt in skyddsutrustning för en miljon till kommunens personal. 

Den kanske främsta anledningen till rekordöverskottet är annars att de pengar kommunen avsätter till pensioner har ökat i värde ganska rejält. Det handlar om ett tillskott med 7,6 miljoner kronor.

Befolkningsminskningen har heller inte blivit så stor som budgetmakarna räknat med. Där räknade man med 175 personer. Men så här långt i år är det bara 121 som flyttat. Och då är det bara en månad kvar till första november. Ett datum som ligger till grund för statsbidragen.

Även socialen och skolan ger negativa resultat. Men inte alls i den omfattningen som tidigare år. Mycket arbete har lagts ner för att minska underskotten här, och det börjar synas nu. 

Efter flera år med positiva resultat är nu ambitionen högre än tiden tillåter. Så investeringar på 160 miljoner, som skulle gjorts i år flyttas fram till nästa år. Vilket innebär att investeringarna mer än fördubblas 2022. Då är finns det 310 miljoner att tillgå i investeringsbudgeten.

En stor del av investeringspengarna kommer att rent bokstavligt talat grävas ner. Nya vatten- och avloppsledningar behövs, bland annat ut till Herrstorpet och längs Norra Oskarsgatan.

– Sedan kommer att bli några VA-saneringar, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

En del av de 160 miljonerna som flyttas beror helt enkelt också på att Herrstorpet är en smula försenat. Det har dragit ut lite på tiden att få detaljplanen klar.

– Häromdagen fick vi också klart med ett bidrag på nio miljoner till gång- och cykelvägar, säger Rosander. Det är en bra hjälp och vi kommer att satsa en hel del själva också.

På det hela taget tycker både Lars Rosander och oppositionsrådet Tomas Söreling (S) att det ser bra ut framöver. Och undra på det, det är ett rekord i sikte. 

Men samtidigt höjer Rosander ett varningens finger för att det inte blir riktigt så fint överskott.

– Det kan hända att vi gör en del avsättningar för kommande projekt, säger han, så det kanske blir något lägre till slut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!