Partiernas krav: "Sätter onödig press på medarbetarna"

En oväntat stor ökning av förskolebarn i Rimforsa gör att bildningsnämnden (bn) har svårt att hålla budget. Nu föreslår oppositionen att nämnden stöttas med att täcka kostnaderna.

Oppositionsrådet Conny Forsberg (S) har, med flera oppositionspartier i sin rygg, lagt fram ett förslag som ska lösa de ökade kostnaderna inom förskolan.

Oppositionsrådet Conny Forsberg (S) har, med flera oppositionspartier i sin rygg, lagt fram ett förslag som ska lösa de ökade kostnaderna inom förskolan.

Foto: Dennis Petersson/TT/bildmontage

Rimforsa2021-06-24 12:32

När höstterminen startar kommer Rimforsa att ha 33 fler förskolebarn jämfört med samma tidpunkt förra året. Utvecklingen beror på inflyttning som i ena änden ger kommunen ökade skatteintäkter. I den andra änden ökar kostnaderna för förskolan kraftigt – något som inte har tagits höjd för i 2021-års budget. Därför ser bildningsnämnden (bn) nu ut att prestera röda siffror och gå med ett underskott på närmare fyra miljoner kronor. Samtidigt ser kommunen som helhet ut att prestera ett stort överskott.

– Vi har satt hårda krav på våra förvaltningar att de ska hålla budget och får de då inte finansiering för den faktiska verksamheten kommer de att känna en press att spara. Vi tycker att det är fullt rimligt att kommunfullmäktige (kf) går in och täcker upp kostnaden, framförallt med tanke på att det beror på ett ökat invånarantal, konstaterar oppositionsrådet Conny Forsberg (S) som tillsammans med Kristdemokraterna, Landbygdspartiet oberoende, Vänsterpartiet och Miljöpartiet sätter press i frågan.

undefined
Bildningsnämndens ordförande David Wenhov (C) ser positivt på oppositionspartiernas förslag. "Ger en harmoni", säger han.

Partiernas förslag är att kf, genom en så kallade tilläggsbudget, ska gå in och täcka de ökade kostnaderna för förskolan. Förslaget kommer att lyftas vid kommunstyrelsens (ks) sammanträde den 28 juni. De vill även se en liknande tilläggsbudget för kommande år.

Kan man inte bara täcka upp för kostnaderna i samband med bokslutet?

– Jo visst, men vi har i kommunen som sagt varit väldigt tydliga med att vi ska ha en budget i balans. Har man då ett underskott skapas en onödig press på att spara, vilket vi inte tycker är okej, svarar Forsberg.

Bn-ordföranden David Wenhov (C) ser positivt på oppositionspartiernas initiativ.

– För alla oss som i andra sammanhang jobbar med ekonomi och budget är röda siffror något som inte är sunt. Att lägga en tilläggsbudget är en lösning att nå svarta siffror, och det skulle skapa en bättre harmoni i nämnden och förvaltningen, konstaterar han.

– Det viktiga är att vi kommer fram till en gemensam linje kring hur vi jobbar när oförutsedda kostnader tar fart, fortsätter Wenhov.

undefined
Christer Segerstéen (M), kommunalråd och en del av den styrande koalitionen, meddelar att Moderaterna, Centern och Liberalerna kommer att bereda förslaget till nästa kommunstyrelsesammanträde.

Den styrande koalitionens Christer Segerstéen (M) kommenterar oppositionspartiernas förslag så här:

– Vi i "Samverkan Kinda" kommer att bereda frågan och lämna ett svar vid ks den 28 juni. I och för sig är situationen inget unikt, nämnden har haft underskott förut, men vi ska titta på frågeställningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!