Partiet om räddningstjänsten: "Vi är oroade"

Som nytt oppositionsparti sätter Socialdemokraterna ned foten kring räddningstjänsten i Kinda. "Det har vi inte kunnat göra tidigare", säger oppositionsrådet Conny Forsberg (S).

Som oppositionsparti väljer Socialdemokraterna och Conny Forsberg att tydligt markera att de inte vill göra besparingar på räddningstjänsten i Kinda.

Som oppositionsparti väljer Socialdemokraterna och Conny Forsberg att tydligt markera att de inte vill göra besparingar på räddningstjänsten i Kinda.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-02-19 05:00

Arbetsmiljön på brandstationen i Kisa döms ut och brandmännens löner kan komma att sänkas. Kindas räddningstjänst är minst sagt på tapeten just nu. I nästa vecka sammanträder samhällsbyggnadsnämnden (SBN) och ett beslut, gällande brandstationens framtid, förväntas tas. Samtidigt väljer S, som sedan maktskiftet tillhör oppositionen, att tydligt markera var man står i frågan. Vid måndagens fullmäktige (KF) lämnade de in en motion.

– För oss handlar allt det här om att vi behöver vår räddningstjänst och att vi är oroade för att nedskärningar och försämrade villkor gör att vi får svårare att rekrytera personal. Räddningstjänsten ska spara 300 000 kronor, det är inte så mycket pengar, och det borde vi kunna lösa på annat sätt, förklarar Forsberg och fortsätter:

– Inom S har vi förespråkat en ny brandstation länge. Det var vi tydliga med redan inför valet 2018.

undefined
På tisdag den 23:e februari sammanträder samhällsbyggnadsnämnden i Kinda. Då förväntas ett beslut kring en eventuellt ny brandstation att fattas.

I sin motion föreslår partiet dels att KF ska säkerställa finansieringen av kommunens räddningstjänst utan nedskärningar och försämrade villkor, men också att KF omgående ska uppmana SBN att verkställa bygget av en ny räddningsstation i Kisa. De vill även att KF avsätter medel för investeringar vid stationerna i Horn och Rimforsa.

Hur ska allt finansieras, i ett läge då kommunen ska spara?

– Vår tanke är att man antingen får spara någon annanstans eller att man får ta medel från vår ofördelade kassa. Framåt får vi helt enkelt budgetera för de villkor som råder. När det gäller stationsbygget finns medel i investeringsbudgeten.

Men ni har väl också ett ansvar för det läge som uppstått?

– Det har vi såklart men tidigare har vi suttit i en koalition och fått anpassa oss utifrån de andra partierna. Nu kan vi vara tydliga med var vi står någonstans, svarar Forsberg.

undefined
Christer Segerstéen (M), kommunalråd, vill inte föregå SBN:s sammanträde i nästa vecka. "Av respekt för den demokratiska ordningen", förklarar han.

Den styrande koalitionen, och kommunalrådet Christer Segerstéen (M), vill inte föregå SBN:s möte i nästa vecka.

– Av respekt för den demokratiska ordningen vill jag inte gå händelserna i förväg och kommentera någonting. När motionen från S kommer upp på bordet får vi ta ställning till den, säger han.

Varför har frågan om en ny brandstation dragit ut på tiden?

– Det gjordes en utredning år 2016 som föreslog tre steg. En anslutning till Räddningstjänsten Östra Götalands bakre ledning, en utredning av ett fullvärdigt medlemskap och därefter beslut om stationsbygget, svarar Segerstéen.

Karta: Kinda Räddningstjänst
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!