Partiet vill anställa och satsa miljoner: "Finns behov"

Som oppositionsparti i Kinda ligger Socialdemokraterna knappast på latsidan. I två nya motioner föreslår de ett miljontillskott för digitaliseringen – och två anställda fältarbetare.

Som oppositionsparti är Socialdemokraterna och Conny Forsberg aktiva. Nu lägger de fram två nya motioner.

Som oppositionsparti är Socialdemokraterna och Conny Forsberg aktiva. Nu lägger de fram två nya motioner.

Foto: Dennis Petersson/TT/bildmontage

Kinda kommun2021-03-15 17:50

"Vi hade ju ett valprogram inför valet 2018. Det är väl dags att vi börjar lägga fram de förslagen nu", säger Conny Forsberg (S). Sedan Moderaterna tog över S position i den politiska ledningen har partiet presenterat tre motioner i kommunfullmäktige (KF). På måndag, när det är dags för mars månads KF-möte, fortsätter de på den inslagna vägen. Bland annat vill partiet, då kommunen nyligen har tagit fram en så kallad digitaliseringsstrategi, avsätta två miljoner kronor för konkreta projekt.

– Strategin målar ut de stora penseldragen och vi ser ett behov av att också finansiera digitaliseringen. Som det ser ut nu ska utvecklingen skötas inom de befintliga ramarna men vi tror att digitaliseringen kommer att få stora effekter på vår budget och för att kunna sätta igång så snart som möjligt vill vi avsätta medel redan nu. Det digitaliseringsråd som vi har tillsatt ska inte behöva springa till politiken varje gång de vill göra något, förklarar Forsberg.

Var ska ni hitta de här medlen?

– Vi har ett budgetarbete framför oss och vi, i S, kommer att hitta ett sätt att finansiera satsningen.

undefined
Vid kommunfullmäktige nästa måndag kommer partiet att presentera sina nya förslag som dels för digitaliseringsprocessen men också det sociala arbetet.

Det nya digitaliseringsrådet består av tjänstemän från samtliga förvaltningar och partiets förslag är att rådet ska, efter förslag från kommunens olika verksamheter, bestämma vilka projekt som ska finansieras. Deras andra motion skulle innebära att kommunen satte ihop ett team bestående av minst två fältarbetare inriktade mot unga vuxna.

– Vi får indikationer från både polisen och Kindas brottsförebyggande råd att det finns ett behov, på grund av en ökad skadegörelse och en tendens till att fler unga använder tyngre droger. Samtidigt misslyckades vi med att rekrytera en ungdomsstrateg och nu tycker vi att arbetet behöver komma igång, förklarar Forsberg.

En fältarbetare bedriver bland annat uppsökande verksamhet för att förhindra, framförallt ungdomar, från att fastna i missbruk eller andra destruktiva mönster.

– Initialt är det såklart en kostnad men när det på sikt får effekt tror vi att det sparar pengar.

Har inte ni, som parti, ett ansvar för att det inte redan bedrivs ett sånt här arbete?

– Absolut, vi har ju suttit i styrande konstellationer, men jag har ingen riktig förklaring till varför en ungdomsstrateg inte blev av. Vi har väl varken haft ekonomiska eller organisatoriska möjligheter, svarar Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!